Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.
Etsi
Käyttäjätili

Hei!

Luo ilmainen tili jotta voit seurata yrityksiä, osallistua foorumin keskusteluun sekä kommentoida meidän sisältöä. Valitse sinulle sopivin tili.

Oliko sinulla jo tili?

Kirjaudu sisään

Tilastokeskus julkaisi tiistaina rakennus- ja asuntotuotantoa kuvaavia lukuja syyskuulta. Laaja-alaisesti katsottuna kaikkien rakennusten rakennuslupien lasku pysähtyi, kun heinä-syyskuussa rakennusluvat nousivat hieman vuodentakaisesta. Liike- ja toimistorakentamisessa nähtiin kasvua, mutta muualla lasku jatkui, tosin loivemmalla kulmakertoimella. Asuinrakentamisen luvat laskivat Q3:lla noin 7 % ja asuinkerrostaloissa jopa 14 %. Muun kuin asuntorakentamisen lupamäärät nousivat 5 %:lla pääosin jo hyvin alas valuneen liike- ja toimistorakennusten lupien kasvulla. Näissä olemme olleet selkeästi jo historiallisen tason alapuolella ja paluuta lähemmäs keskiarvoa oli odotettavissa.

Laskun kulmakerroin loivenee

Kaikkien rakennusten osalta 12 kuukauden rullaavan summan mukaan tilavuus oli vuoden takaiseen nähden 3 %:n laskussa syyskuussa. Kuukausitasolla luvat nousivat viime vuoden syyskuusta yli 30 %:lla, mutta kuukausitasolla vaihtelut voivat olla isojen hankkeiden osumisen takia kuitenkin suuria, jonka vuoksi kannattaa keskittyä isoon kuvaan.

Liike- ja toimistorakentamisessa nähtiin kuukausitasolla isoa nousua vertailukaudesta, mutta rullaavan 12 kk summan mukaan laskua vertailukauteen nähden oli vielä 10 %. Lasku on tasaantunut jyrkimmästä kulmakertoimestaan ja pohjia voidaan mahdollisesti jo luvissa kolkutella. Lupien laskun vaikutus on kuitenkin vielä pääosin kokematta volyymeissa ja uskomme sen alkavan näkymään rakennustyypistä riippuvaisten yhtiöiden kehityksessä ensi vuonna. Positiivisella puolella alhaiset korot tukevat sijoittajien kiinnostusta ja prime-kohteiden tuottovaatimukset ovat pääkaupunkiseudulla olleet edelleen laskusuunnassa.

Asuinrakentamisen luvissa tilavuuden perusteella nähtiin rullaavan 12 kk summan mukaan laskua vertailukauteen nähden noin 13 %. Lasku luvissa on kesän ajoista hieman loiventunut, jolloin se oli syvintä tämän laskusuhdanteen aikana. Asuinrakentamisessa ollaan alle historiallisen keskiarvon, mutta tähän vaikuttaa ennen kaikkea pienien kerrostalojen valtava rakennusbuumi, kun taas suuremman tilavuuden rivi- ja omakotitaloissa vastaavaa buumia ei olla nähty. Perheasuntojen kysyntä on kuitenkin parantunut aavistuksen, kun ihmiset hakevat etenkin itselleen asuntoja. Tämä voi näkyä tilavuudella lupien nousussa, vaikka asunnoissa lupakehitys hiljentyisi pienien asuntojen kaupan vähentyessä.

Pörssin rakentajille tärkeissä kerrostaloissa lupien nousu ja myös lasku on ollut erityisen jyrkkää. Lasku hidastui hieman syyskuussa, mutta on rullaavan 12 kk summan mukaan noin 15 % vertailukautta jäljessä. Kappalemääräisesti laskettuna rullaavan 12 kk summan mukaan ollaan noin 16 % vertailukautta jäljessä. Kerrostaloissa historiallisille tasoille on vielä pitkä matka, ja odotuksissamme on, että lasku jatkuu vieden koko asuinrakentamisen tason alemmas. Ilman syntyvyyden nousua tai maahanmuuton merkittävää kasvua on vaikea nähdä nykyisen tason olevan pitkällä aikavälillä kestävää. Tänä vuonna aloitukset näyttävät asettuvan noin 30 % viime vuoden tason alle, mutta emme pitäisi mahdottomana, että vauhtia käytäisiin hakemassa alempaa seuraavaa sykliä ajatellen.  

Analyytikko / Kirjoittaja

Olli Koponen

Olli Koponen

Analyytikko

Lisätiedot

YIT on suurin suomalainen ja merkittävä pohjoiseurooppalainen rakennusyhtiö. Kehitämme ja rakennamme asuntoja, toimitiloja ja kokonaisia alueita. Lisäksi olemme vaativan infrarakentamisen erikoisosaaja ja päällystäjä. Yhdessä asiakkaidemme kanssa 10 000 ammattilaistamme luovat entistä toimivampia, vetovoimaisempia ja kestävämpiä kaupunkeja ja elinympäristöjä. Toimimme 11 maassa: Suomessa, Venäjällä, Skandinaviassa, Baltiassa, Tšekissä, Slovakiassa ja Puolassa. Uusi YIT syntyi, kun yli 100-vuotiaat YIT Oyj ja Lemminkäinen Oyj yhdistyivät 1.2.2018.