Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Käyttäjätili

Hei!

Luo ilmainen tili jotta voit seurata yrityksiä, osallistua foorumin keskusteluun sekä kommentoida meidän sisältöä. Valitse sinulle sopivin tili.

Oliko sinulla jo tili?

Kirjaudu sisään

Sammon osakkuusyhtiö Nordea julkaisi tänään Q1-tuloksensa, joka oli selvästi markkinaodotuksia parempi. Nordean Q1-suoritus oli mielestämme kokonaisuudessaan varsin rohkaiseva ja se osoittaa, että uuden johdon alaisuudessa aloitettu käänneohjelma etenee poikkeuksellisesta markkinatilanteesta huolimatta yhä raiteillaan.

Nordean korkokate kasvoi Q1’20:llä vuodentakaisesta noin 5 %:lla 1109 MEUR:oon. Palkkiotuotot kasvoivat Q1:llä noin 4 %:lla 765 MEUR:oon. Alkuvuonna nähty markkinaromahdus iskee palkkiotuottokehitykseen erityisesti Varainhoidon osalta vasta Q2:lla. Käyvän arvon muutokset olivat Q1’20:lla selvästi vertailukautta pienemmät helmi-maaliskuun markkinaromahduksesta johtuen. Kokonaisuudessaan Nordean liiketoiminnan vertailukelpoiset tuotot laskivat Q1’20:llä noin 5 %:lla 2001 MEUR:oon (Bloombergin konsensus: 2036 MEUR).

Nordean uuden johdon alaisuudessa käynnistetyt säästötoimenpiteet etenivät Q1:llä varsin mallikkaasti ja vertailukelpoiset liiketoiminnan kulut laskivat noin 8 %:lla. Merkittävimmin kulutaso laski liiketoiminnan muiden kulujen osalta, jotka olivat Q1:llä noin 16 % vertailukautta pienemmät. Kulu-/tuottosuhde pysyi Q1’20:llä vertailukauden tasolla 57 %:ssa.

Nordean luottotappiot kasvoivat Q1:llä yllättävän maltillisesti ja ne nousivat 154 MEUR:oon (Q4’19: 102 MEUR ja Q1’19: 42 MEUR). Nordea on ajanut viime vuosina määrätietoisesti taseriskejään alas ja lähikvartaalien luottotappiokehitys kertookin, kuinka hyvin yhtiö on riskien alasajossa onnistunut. Yhtiön johdon mukaan luottosalkku on varsin hyvin hajautunut ja yhtiöllä on rajalliset riskikeskittymät sellaisille toimialoille, jotka kärsivät suoraan koronaviruspandemian vaikutuksesta. Pankin vakavaraisuusasema pysyi vahvana ja CET1 oli 16,0 %.

Nordean vertailukelpoinen nettotulos oli lopulta 460 MEUR ja EPS 0,11 euroa ja ne ylittivät suhteellisen selvästi Bloombergin konensusennusteet (nettotulos 403 MEUR ja EPS 0,09 euroa). Koska Nordean tuottokehitys jäi Q1:llä konsensusennusteista, tulee tulosylitys käytännössä ennustettua matalammasta kulutasosta ja odotettua paremmasta luottotappoiden hallinnasta. Näkemyksemme mukaan vahva Q1-suoritus tulee kasvattamaan markkinoiden luottamusta pitkään vaikeuksissa rämpineen Nordean tuloskäännettä kohtaan ja pidämme myös mahdollisena, että Nordean konsensusennusteita tullaan lähiviikkoina tarkistamaan maltillisesti ylöspäin.

 

Analyytikko / Kirjoittaja

Sauli Vilén

Sauli Vilén

Pääanalyytikko

Lisätiedot
Matias Arola

Matias Arola

Analyytikko

Lisätiedot

Nordea on vuonna 1997 perustettu yleispankki, joka tarjoaa kattavia palveluja. Nordealla on toimipaikka 20 maassa, mukaan lukien Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa. Nämä neljä Pohjoismaata ovat kotimarkkina-alueemme, ja yhdessä ne muodostavat maailman kymmenenneksi suurimman talouden. Nordea on markkina-arvolla mitattuna Euroopan kymmenen suurimman finanssipalveluyrityksen joukossa. Nordea on taloudellisesti vakaa pankki ja yksi harvoista eurooppalaisista pankeista, joilla on AA-luokitus. Nordea Bank Abp:n osakkeet noteerataan Helsingin, Tukholman ja Kööpenhaminan pörsseissä.