Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.
Yhtiö: YIT
Suositus: Lisää
Tavoitehinta: 4.20 EURTavoitehinta päivitetty: 30.3.2020
Kurssi: 3.95 EURKurssi hetkellä: 1.4.2020 - 5:03

YIT järjesti tiistaina hiljaista aikaa edeltävän puhelunsa, jossa käytiin läpi kvartaalin aikaisia tapahtumia. Puhelun keskiössä oli kuitenkin koronavirustilanteen mahdollisesti aiheuttamat muutokset yhtiön liiketoiminnoissa. Kasvaneesta epävarmuudesta huolimatta näyttäisi, että yhtiön liiketoiminta on jatkanut pyörimistään lähes aikaisempien suunnitelmien mukaan eikä esimerkiksi työmaita ole jouduttu sulkemaan. Tilanteet voivat kuitenkin muuttua nopeasti, jos tilanne pitkittyy tai uusia rajoituksia esimerkiksi viranomaisilta tulee.

YIT näkee, että koronasta vaikutuksia yhtiön liiketoimintaan tulee ensisijaisesti kolmesta eri lähteestä: 1) työvoiman saatavuus, 2) materiaalien saatavuus ja 3) markkinasentimentin heikentyminen. Puhelun anti koronan vaikutuksien suhteen heijasti suhteellisen hyvin omia näkemyksiämme, joita olemme kommentoineet aikaisemmin YIT-päivityksien yhteydessä.

Markkinasentimentin heikentyminen lyhyellä aikavälillä luo epävarmuutta ja on näkynyt muun muassa asuntokaupan hidastumisessa. Tilanne huomioon ottaen kauppa ja varausasteet ovat kuitenkin kehittyneet yhtiön mukaan positiivisesti. Tällä hetkellä alkaa olla selvää myös, että alalla resursseista ja varsinkin työvoimasta voi tulla pulaa etenkin pääkaupunkiseudulla, kun ulkomailta tulevaa työvoimaa ei päästetä maahan. YIT kuitenkin totesi, että he ovat pystyneet suhteellisen hyvin pitämään ulkomaisen työvoiman Suomessa, jotta töitä voitaisiin jatkaa. Materiaalien hankintojen suhteen yhtiö on kyennyt selviytymään haasteista ja tätä varmasti auttaa myös se, että rakentamisessa käytetään paljon lähialueen materiaalitoimittajia. Näin ollen merkittäviä viivästyksiä projekteissa ei ole vielä tullut, mutta tilanteen pahentuessa tai rajoituksien lisääntyessä näitä voi tulla.

Puhelussa kommentoitiin myös yhtiön taloudellista tilannetta ja sen yhtiön näki pysyneen hyvänä. Päällystys-liiketoiminnan myynnin toteutuessa 1.4.2020 yhtiön kassa- ja tasetilanne vahvistuu vielä entisestään.

Merkittäviä vaikutuksia liiketoimintaan ei siis näillä näkymin ole huomattu eikä yhtiö ole myöskään tämän vuoksi muuttanut näkymiään tai ohjeistustaan monesta muusta yhtiöstä poiketen. Tilanne voi kuitenkin muuttua nopeasti, jos koronaviruksen aiheuttama poikkeustila jatkuisi odotuksia pidempää tai uusia rajoitteita tulisi. Tällöin työmaita voitaisiin joutua sulkemaan, jolloin hankkeiden viivästyminen voisi johtaa kassavirta- ja tulosvaikutuksiin.

Käy kauppaa. (YIT)

Analyytikko / Kirjoittaja

Olli Koponen

Olli Koponen

Analyytikko

Lisätiedot

YIT on suurin suomalainen ja merkittävä pohjoiseurooppalainen rakennusyhtiö ja kaupunkikehittäjä. Kehitämme ja rakennamme asuntoja ja asumisen palveluja sekä toimitiloja ja kokonaisia alueita. Lisäksi olemme vaativan infrarakentamisen erikoisosaaja. Yhdessä asiakkaidemme kanssa lähes 8 000 ammattilaistamme luovat entistä toimivampia, vetovoimaisempia ja kestävämpiä kaupunkeja ja elinympäristöjä. Toimimme 10 maassa: Suomessa, Venäjällä, Ruotsissa, Norjassa, Baltiassa, Tšekissä, Slovakiassa ja Puolassa. Vuoden 2019 liikevaihtomme oli noin 3,4 miljardia euroa.

Tunnusluvut 2019 2020e 2021e
Liikevaihto 3 391,5 2 962,5 2 975,3
- kasvu-% 6,0% -12,6% 0,4%
Liikevoitto (EBIT) 80,5 131,3 147,2
- EBIT-% 2,4% 4,4% 4,9%
EPS (oik.) 0,38 0,30 0,42
Osinko 0,40 0,30 0,32
P/E (oik.) 15,7 13,0 9,4
EV/EBITDA 16,5 9,5 7,2
Osinkotuotto-% 6,7% 7,6% 8,1%
Uusimmat ennusteet