Qt Groupin piratismiriski

Qt

Hei, Mitä mieltä olette, onko Qt:n ohjelmistoja helppo käyttää ilman maksullista lisenssiä. Varsinkin Aasiassa piratismi voisi olla suuri ongelma heille.

Inderesin kommentti: 

Qt:lla on historiasta johtuen erittäin laaja käyttäjäkunta, sillä Nokian tavoite oli levittää teknologiaa laajalle. Siten yhtiöllä on suhteellisen pieni määrä kaupallisen lisenssin käyttäjiä suhteessa teknologian käyttäjämääriin. Työkalun vanhoja versioita käytetään todennäköisesti laajasti myös kaupallisiin tarkoituksiin ilman, että Qt saa lisenssimaksuja. Open Source -lisenssiehdot kuitenkin muuttuivat uudessa Qt:n 5.7 -versiossa. Uudessa versiossa kaupallisen tuotteen tekeminen Qt:lla vaatii aina Qt:n kaupallisen lisenssin, kun aiemmin tämä on ollut enemmän tulkinnanvarainen asia. Asian voi myös kääntää niin, että yhtiöllä on hyvää kasvupotentiaalia, kun lisensointi on nyt selkeämpää. Vanhan 5.6-version käyttö kuitenkin jatkunee vielä pitkään. Piratismi todennäköisesti on yhtiölle ongelma erityisesti Aasiassa ja edellytykset taistella sitä vastaan ovat rajalliset. Yhtiö tavoittelee asiakaskunnassaan kuitenkin kasvua erityisesti suurista globaaleista laitevalmistajista ja autovalmistajista, joten yhtiön pääasiallisessa kohderyhmässä piratismin ei pitäisi olla ongelma.

Kiitos hyvästä kysymyksestä! Pyydämme vielä kommenttia itse yhtiöltä, jos he haluavat täydentää asiaa heidän hiljaisen jakson päättymisen eli Q1-raportin jälkeen.

Qt tarjoaa ohjelmistokehittäjille alusta-riippumattoman sovelluskehyksen ja siihen liittyviä työkaluja. Työkalujen avulla voidaan parantaa ohjelmistokehittäjien tuottavuutta ja auttaa heitä tuomaan tuotteet nopeammin markkinoille. Qt:n teknologia on käytössä yli 70 toimialalla ja sillä on yli miljoona käyttäjää.

  • Vakaa ydinliiketoiminta. Sulautetuissa järjestelmissä kasvavat jakamattomat markkinat, missä jakelulisenssien kautta vahvasti skaalautuvaa potentiaalia.
  • Myyntiorganisaation rakentamisen epäonnistuminen ja jakelulisenssien heikko näkyvyys.
  • Kasvuvaiheen takia yhtiön tuloskertoimet ovat lähivuosina negatiiviset, mutta kasvuoption onnistuessa nykyinen arvostus on edullinen
Oletko lukenut yhtiön laajan analyysin?
Yhtiöraportti tarkastelee yhtiötä pitkän aikavälin sijoituskohteena liiketoimintamallin, toimintamarkkinoiden sekä yhtiön strategian ja kilpailuetujen näkökulmasta