Euroopan kilpailukyky
Kysymys
Euroopan Unioni valmistelee suvereniteettirahastoa. Tavoite on turvata Euroopan taloudellinen kilpailuky globaaleja toimijoita, kuten Kiinaa ja Yhdysvaltoja, vastaan. USA on aina johtanut Eurooppaa talouden saralla, ja myös Kiina vahvistuu koko ajan. Kummankin tavoitteena on Afrikan valloitus. Afrikan markkina on valtava, 50 maata kokonaisuudessaan, 1,3 miljardia asukasta, joista 60 % on nuorempia ja työikäisiä. Mikä on ekonimistin näkemys? Turvaako suvereniteettirahasto Euroopan taloudellisen kilpailukyvyn ja pärjääkö Eurooppa Afrikan valloituksessa Kiinan ja USA:n kanssa?
Vastaus
Moikka,
Ja kiitos kysymyksestä. Kilpailukyky käsitteenä on hyvin laaja ja sitä voidaan mitata vaikkapa kustannusten (hintakilpailukyky) tai innovaatioiden (talouden "vallihaudat" perusteella). Kun pula työvoimasta kasvaa niin idässä kuin lännessäkin, varmasti monella suurtaloudella katseet siirtyvät (ja ovat jo siirtyneetkin) väkirikkaaseeen Afrikkaan. Euroopan positiota tässä pitkän aikavälin kilpailukykykilvassa on vaikea vielä ennustaa, mutta trendi näyttää menevän siihen suuntaan, että suvereniteettia vahvistetaan eri alueilla nyt kilpaa. Tästä kertoo myös EU:n suvereniteettirahasto, jolla pyritään vähentämään riippuvuuksia kolmansista maista sekä parantamaan omaa tuotantoa kriittisillä toimialoilla. Ukrainan sota on näyttänyt, että kummallekin on tarvetta ja mm. mahdollisimman vahva oma energiatuotanto kriittistä, mitä vain kun voi maailmanpoliittisella näyttämöllä tapahtua. Itse rahastosta on kuitenkin herunut vasta vähän tietoa ja se on valmisteilla, ehkä kesän jälkeen olemme sen suhteen viisaampia.
Mitä Euroopan nykyiseen asemaan kilpailukykyvertailussa tulee, ei se suinkaan ole huono. Euroopan maita on nimittäin IMD:n vuosittaisen kilpailukykyvertailun kärkisijoilla: Tanska nousi ensimmäiseksi, Sveitsi sijalla 2, Ruotsi sijalla 4, ja Suomikin sijalla 8 muutamia mainitakseni. Kysymyksessä mainitut Yhdysvallat on sijalla 10 ja Kiina sijalla 17, ja näiden välissä on mm. Saksa. Yksittäiset euromaat siis loistavat kilpailukyvyn kärkipäässä nyt, toivottavasti myös tulevaisuudessa.
Terveisin,
Marianne