MiFID II ja MiFIR -sääntelyn vaikutus sijoituspalveluyhtiöille
Kysymys
Hei, Millaisen riskin vuodenvaihteessa voimaan astunut MiFID II ja MiFIR -sääntely aiheuttaa seuraamillenne rahoitusalan yhtiöille? Etenkin kiinnostaa kommentit Titaniumin, Privanetin ja Eliten osalta.
Vastaus
Kiitoksia hyvästä kysymyksestä,
MiFID 2 (ja siihen liitännäinen MiFIR) aiheuttavat lopulta lähinnä paljon ”paperitöitä” rahoitusalan yhtiöille. Asiakkailta täytyy kerätä merkittävä määrä tietoja, jotta voidaan varmistaa tietämys ja soveltuvuus eri sijoitustuotteille. Tämä on raskas prosessi, jos asiakkaita on paljon eikä työtä ole automatisoitu oikein. Käytännössä kaikki yhtiöt ovat kuitenkin lähteneet automatisoimaan prosesseja, mikä on näkynyt kohonneina IT-investointeina erityisesti viime vuoden loppupuolella. Suuri osa yhtiöistä on toki valmistautunut muutokseen jo pidemmän aikaa. Suurimmat suorat vaikutukset tapahtuvat arvopaperivälityksen puolella jossa analyysi ja välitys pitää eriyttää toisistaan. Helsingin pörssin yhtiöistä arvopaperivälitystä tekevät sen perinteisessä muodossa enää UB sekä Evli ja molemmat ovat jo pidemmän aikaa saneeranneet omia välitystoimintojaan ja varautuneet tähän muutokseen.
Mainitsemistasi yhtiöistä Eliten ja Privanetin osalta muutosprosessi vaati selkeitä H2’17:lla lisäpanostuksia, ja käsityksemme mukaan prosessien automatisointi oli ainakin jossain määrin kesken vuoden vaihteessa. Käsityksemme mukaan yhtiöiden käyttämää sidonnaisasiamiesmalliin muutos ei lopulta oleellisesti vaikuta, vaan muutos on lähinnä kosmeettinen. Näin ollen MiFID 2:lla ei pitäisi olla yhtiöihin merkittäviä vaikutuksia, jos yhtiöiden järjestelmät saadaan automatisoitua ongelmattomiksi.
Titaniumin osalta tällä ei ole ollut oleellista vaikutusta ydinliiketoimintaan ja yhtiö on valmistautunut muutokseen hyvissä ajoin. Titaniumin kannalta keskeinen uhka olisi, jos MiFID 2 johtaisi lopulta siihen, että sen jakelukumppanit (UB-pankkiiriliike ja Investium) eivät enää saisi operoida nykyisillä toimintamalleillaan. Tämä heikentäisi yhtiön myyntivoimaa lyhyellä aikavälillä. Titanium on kuitenkin varautunut myös tähän palkkaamalla myyjiä omille palkkalistoilleen ja tällä hetkellä ei ole merkkejä siitä, että MiFID 2 johtaisi tähän ns. asiamiesmallin kieltämiseen.
Kokonaisuutena MiFID 2-sääntely on toimilalle poikkeuksellisen laaja murros ja sen vaikutukset tulevat näkymiin asteittain. Sääntelyn tulkintaan liittyy edelleen merkittävää epäselvyyttä ja selvyys tähän saadaan vasta asteittain, kun viranomaiset alkavat tehdä lopullisia linjauksia. On kuitenkin selvää, että muutos parantaa sijoittajan suojaa ja kasvattaa yritysten kulutaakkaa lyhyellä aikavälillä. Pidemmällä aikavälillä MiFID 2 kasvattaa alan läpinäkyvyyttä ja vaikeuttaa heikkojen (huonoa riski/-tuottosuhdetta tarjoavien) tuotteiden myyntiä. Laadukkaiden tuotteiden osalta tilanne ei oleellisesti muutu.