Mitä tarkoittaa osakkeen defensiivisyys?
Kysymys
Kiitos laadukkaasta analyysipalvelustanne! Kysyisin miten te ammattilaiset määrittelette yhtiön defensiivisyyttä laadullisesti ja/tai numeerisesti? Välillä analyyseissa tuodaan esille jonkin yhtiön olevan "defensiivinen", "hyvin defensiivinen" yms. Onko defensiivisyydelle olemassa omaa tunnuslukua tai mittaristoa? Voiko uudehko kasvuyhtiö olla defensiivinen vai onko aina kyseessä jo pitkään pörssissä ollut tähtiosake? Mitä "hyvin defensiiviseltä" osakkeelta voi odottaa erilaisissa pörssin suhdanteissa historiallisen tarkastelun perusteella? Mitkä ovat helsingin pörssin top-5 defensiivisimmät yhtiöt?
Vastaus
Hei ja kiitokset hyvästä palautteesta!
Defensiivisyydelle ei ole olemassa omaa tunnuslukua tai mittaristoa. Lähtökohtaisesti havainnollistamme defensiivisyydellä liiketoiminnan, tai joissain tapauksissa toimialan, luonnetta. Mitä vakaampaa yhtiöiden liiketoiminta on, sitä defensiivisempänä yhtiötä tyypillisesti pidetään. Tyypillisesti tällaisten yhtiöiden tulevia rahavirtoja on myös helpompi ennustaa kuin ei-defensiivisten. Monissa tapauksissa osa yhtiön liiketoiminnasta on vakaampaa ja osa epävarmempaa, kuten IT-sektorilla monilla yhtiöillä on sekä jatkuvia palveluita että projektiliiketoimintaa.
Yksinkertaistettuna: esimerkiksi Suomen Hoivatilat on malliyhtiö defensiivisyydestä ja vastaavasti Outokumpu syklisyydestä. Suomen Hoivatilat aloittaa rakennushankkeet siinä vaiheessa, kun itse vuokrasopimus on allekirjoitettu. Näin ollen yhtiön liiketoiminta on jokseenkin vakaata ja tulevat kassavirrat suhteellisen helposti ennustettavia, sillä tuvat ovat suurelta osin täynnä tulevien 10 vuoden aikaperiodilla. Toki osakekurssi heiluu kysynnän ja tarjonnan mukaan, mutta itse liiketoiminta on vakaata. Niin ikään Outokummun liiketoiminta on ei-defensiivistä, eli syklistä. Tuleviin kassavirtoihin liittyy paljon epävarmuutta, koska ne ovat vahvasti riippuvaisia useasta eri tekijästä (ruostumattoman teräksen hinta, ferrokromin hinnankehitys, valuutat jne.).