Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

H&M kriisissä?

Inderes Q&A 18.04.2017 13:36 Amer

Miten näette H&M:n nykyisen tilanteen? Retail-alahan on jo vuosia ollut hiukan paineessa digitalisaation takia kun kauppa on alkanut siirtymään entistä enemmän verkkoon. Tämä trendi on ollut näkyvissä jo vuodesta 2007 alkaen H&M:n tuloksessa kun liikevaihto per m2 on tippunut tasaisesti (vieden samalla nettomarginaalin alaspäin). Itse näkisin, että H&M:n tilanne alkoi kärjistymään kunnolla vuodesta 2015/2016 alkaen kun kassavirta rupesi voimakkaasti heikkenemään historiallisesta tasosta. Q1/2017 oli ainakin omasta mielestäni täysi katastrofi, koska a) velkaa jouduttiin ottamaan tällä kertaa kunnolla ja b) vapaa kassavirta oli negatiivinen.

 

En muista onko b) tapahtunut koskaan aikaisemmin vuosikymmeniin. Jos ei, tuo on todella kriittinen hälytyskello sijoittajalle. H&M:n suurin ongelma on omasta mielestäni nykyinen TJ ja omistaja Karl-Johan Persson. Itse asiassa H&M:n marginaalit ovat laskeneet tasaisesti siitä hetkestä lähtien kun hänestä tuli TJ. Perssonin pitäisi myöntää nykyisen strategian toimimattomuus ja siirtyä itse syrjään TJ:n pallilta. Ensinnäkin H&M on lähtenyt digitalisaation mukaan aivan liian myöhään. Vasta viime vuosina on ruvettu kunnolla investoimaan nettialustaan, mutta vaikea sanoa kuinka myöhäistä tuo on. Esim. Zalando ja Inditex syövät koko ajan markkinaosuutta. Ongelma esim. Inditexiin verrattuna nettikaupassa on, että koska H&M keskittyy alhaisen hinnan tuotteisiin niin katteiden saaminen verkkokaupassa on haastavampaa kuin Inditexillä. Epäilen todella suuresti H&M nykyistä omni-channel strategiaa, koska se vain lisää kuluja kun tarvitsee maksaa sekä toimitilasta että verkkokaupasta.

 

Toisaalta H&M:n suurin ongelma on se, että johto epärealistisesti koko ajan olettaa suurempaa liikevaihdon kasvua kuin toteuma on, mikä on johtanut massiiviseen stock-in-traden kasvuun. Tämä johtaa siihen, että lähiaikoina on tiedossa joko suuria alennusmyyntejä tai sitten vieläkin suurempia alaskirjauksia. Pahin ongelmassa tässä on kuitenkin, että se sitoo rahaa, mikä taasen heikentää kassavirtaa. Jos H&M:n johto myöntäisi nykyisen strategian toimimattomuuden, saataisiin yritys taas jaloilleen. Tämä tarkoittaisi brick-n-mortar liikkeiden alasajoja tuottamattomissa paikoissa, omni-channel strategian hylkäämistä, sekä oletusta, että liikevaihto ei kasva ollenkaan. Tällä tavalla saataisiin hallitsemattomasti kasvavat kulut hallintaan ja kassavirta takaisin positiiviseksi (Toisin kuin Persson jokaisessa osarissa mainitsee, niin omasta mielestäni 'cost-control in the group is not good').

 

Toisaalta, jos johto ei muuta näkemystään piakkoin tai jos markkinaympäristö ei muutu H&M:lle positiitivisemmaksi (lue: liikevaihto alkaa kasvamaan vähintään johdon olettamuksian mukaan), niin riski H&M:n ajautumisesta konkurssiin kasvaa päivä päivältä. Siinä vaiheessa kun H&M:n vapaa kassavirta on vuositasolla muuttunut negatiiviseksi olisi minun mielestäni aika dumpata osakkeet mihin hintaan tahansa. Jenkeistä löytyy lukuisia vanhan-ajan retail-firmoja, jotka ovat menneet konkurssiin. Varoitusvalona on toiminut aina negatiivinen kassavirta. Mikä on teidän näkemyksenne H&M:stä ammattilaisina?

Answer 

Hei, syvällinen kysymys!

Valitettavasti emme kommentoi yhtiöitä, joita emme seuraa. Haluamme vastata eksaktisti ja panostaa laatuun, joten vastaamme kysymyksiin yhtiöistä josta meiltä löytyy analyytikko kokopäiväisesti tutkimassa.

Voimme kommentoida Retail-alaa yleisluontoisesti. Kuten huomattu ja kommentoitu esimerkiksi Amer Sportsin kohdalla, retail-sektori on joutunut "yllättäin" nopean kuluttajakäyttäytymismuutoksen kouriin. Kauppa siirtyy verkkoon, aiheuttaen juuri mainitsemaasi ongelmaa mm. inventaarioiden hallinnassa. Voi olla, että "hubittajat" kuten Zalando vetävät pitkässä juoksussa pidemmän korren vaikka brändivoima tuo jonkinlaista suojaa. Onko brändi H&M:llä riittävän nimekäs?  Vapaan kassavirran kääntyminen retail-yhtiöllä on ehdottomasti hälytyskellojen soiton paikka, etenkin ennen noin kannattavalla yhtiöllä kuin H&M.