Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Moi, Sijoitin viime viikolla teidän mallisalkun osakkeisiin Nordnetissa, (kaikkiin missä luki osta/lisää). Nyt ihmettelen että miksi olen niin paljon miinuksella kun kahden markkinapäivän aikana kaikki osakkeet ovat laskeneet ja arvosta on tippunut noin viidesosa. Nyt puhutaan noin muutaman sadan euron sijoituksesta. Koitin ostaa kyseisiä osakkeita aika tasaisesti ja ymmärrän ettei kahdessa päivässä tuottoa tehdä, mutta onko minulla silti mahdollisuus päästä vielä voitolle pitkällä aikavälillä? Salkkuni riskikerroin on myös korkein mahdollinen. Onko mahdollista, että se johtuisi siitä että minulla on vain pohjoismaisia osakkeita? (Kaikki Helsingin Pörssistä)

Toinen kysymykseni onkin siis, että miksi mallisalkussanne on vain suomalaisia yhtiöitä? Eikö riskikerroin pienenisi merkittävästi jos osakepohja olisi hajautettu myös ulkomaalaisiin arvopapereihin ?

Answer 

Hei,

Omistustesi arvo on laskenut hyvin todennäköisesti toimeksiantopalkkioiden seurauksena, jos kokonaissumma on muutama sata euroa. Jos esimerkiksi kaupankäynnin hinta on ollut 3 euroa osto, ja mallisalkussa on 12 osaketta, on kaupankäyntikuluihin mennyt 36 euroa vs. 200 euron sijoitus (n. 20 %). Mallisalkkumme kehitys ei ole näin voimakasta päivien välillä. :) Pitkässä juoksussa odotamme mallisalkun performoivan erinomaisesti, joskaan ei yhtä kovalla tuotolla kuin viime vuodet.

Monet suomalaisyhtiöt toimivat Euroopassa tai globaalilla tasolla, joten liiketoimintojen kansainvälisyyden kautta saa hajautusta ulkomaille myös suomalaisista osakkeista.

Omia kaupankäyntikuluja kannattaa pihdata aina! 

Suosittelemme tutustumaan Inderes Sijoituskoulun muutamiin teksteihin asiaan liittyen:
Miten sijoittaminen kannattaisi aloittaa? https://www.inderes.fi/miten-sijoittaminen-kannattaisi-aloittaa
Mistä osakkeen kokonaistuotto muodostuu? https://www.inderes.fi/mista-osakkeen-kokonaistuotto-muodostuu 
Miksi osakkeet nousee tai laskee? https://www.inderes.fi/miksi-osakkeet-laskee-tai-nousee

Tärkein päätös on nimenomaan sijoittamisen aloittaminen!