Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Haluaisin kysyä Inderesin mallisalkun hoitamisesta. Koskeeko sitä sama sääntely, kuin osakeanalyytikon omia sijoituksia eli saatteko vähentää tai myydä osakkeita vain suosituksen mukaisesti ja toisin päin? Jos näin on niin huomioidaanko Inderesin mallisalkussa osakekohtaisia painoja esimerkiksi riskisyyden osalta? Voitteko siis esimerkiksi myydä yhtä yhtiötä ja ostaa toista optimaalisemman portfolion nimissä vaikka molemmissa olisi positiivinen suositus tai vain vähentää jonkin kohteen painoa?

Answer 

Erinomainen kysymys! Mallisalkkua koskee tismalleen samat säännöt kuin analyytikoita ja muuta tiimiä. Eli tosiaan ei saa toimia suositusten vastaisesti, kun suositus muuttuu ei kahteen päivään saa tehdä kauppaa eikä silloin, kun tutkimus on kesken. 

Allokaatiosta: emme optimoi portfoliota tai ajattele riskisyyttä sitä kautta. Ostamme laadukkaita yhtiöitä joiden osakkeet ovat halpoja ja pidämme niin kauan kun tuottonäkymä on hyvä. Osaketta myydään mikäli tuottonäkymät heikkenee oleellisesti. Kaikki ajattelu lähtee siis fundamenteista, ei portfolion optimoinnista.