Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Mallisalkun osinkodippi

Inderes Q&A 17.01.2018 18:47 Mallisalkku

Hei, yksittäisen osakkeen hinta on helposti ymmärrettävissä, kuten myös se, että osakkeen hinnasta haihtuu osingon verran ex-dividend (perustuu varmaankin sijoittajan lyhytnäköisyyteen ja ajalliseen riskiin) Mutta kuinka on A. Indeksien B. Rahastojen C. Mallisalkun laita? B:n kohdalla voi vielä erottaa esim. perinteiset rahastot ja ETF:t sekä osingot ulosjakavat ja uudelleensijoittavat. Esim. osingot uudelleensijoittavan ETF:n kohdalla tuotto on varmaankin osinkoineen, jolloin ex-dividend efekti ei näy samalla lailla. Kuitenkin vaikka ulosjakavan ETF:n tuottoon laskettaisiin osingot, tuotto jää verotuksen vuoksi pienemmäksi vaikka sijoittaja itse uudelleeninvestoisi osingot, jolloin tuotoissa on ero, vaikka osingot laskettaisiin mukaan. Erityisesti kuitenkin kiinnostaa mallisalkun laita, mutta myös yleisesti yleiset osakeindeksit

(otsikkoa muokattu osuvammaksi)

Answer 

Nooh, joskus yksittäisen osakkeenkin hintaa saa ihmetellä ;)

Osakkeet putoavat osingon verran yleensä siksi, että  osingot eivät itsessään teoriassa luo "lisäarvoa". Otetaan yksinkertainen esimerkki. Kuvitellaan, että omistamme yhdessä yhtiötä X jonka kirja-arvo per osake on 10 euroa. Olemme myös ostaneet osaketta 10 eurolla. Jos firma pistäisi tänään pillit pussiin, saisimme 10 euroa takaisin karkeasti.

Jos firma maksaa 5 euroa kassastaan osinkoa ja osake ei tippuisi, on yhtäkkiä syntynyt taskuumme 5 euroa lisää omaisuutta kuin tyhjästä (10 euron arvoinen osake + 5 euroa rahaa). Mut yhtiön kassassa ei ole enää kuin viisi euroa, joten osake putoaa osingonmaksun jälkeen 5 euroon (kokonaisuudessaan rahaa esimerkissämme siis 10 euroa).  

Käytännössä markkinat tuijottavat kuitenkin yhtiön tuloksentekokykyä ja sen kehitystä tulevaisuudessa, joten ns. "osinkodipit" jäävät usein lyhytaikaisiksi. 

Sitten itse kysymyksiin.

a) Indeksit: riippuu indeksistä. Hintaindeksit eivät huomioi osinkoja, eli ne kuvaavat vain osakkeiden arvonnousua indeksissä. Koska indekseissä on satoja/tuhansia osakkeita, et näe siellä mitään yhden päivän "osinkodippiä", mutta pitkässä juoksussa eron huomaa tuottoindekseihin. Tuottoindeksit (total return) laskevat osingot mukaan, uudelleensijoitettuna ilman veroja.

b) Rahastot sijoittavat yleensä rahat takaisin osakkeisiin, mutta tähän vaikuttaa rahaston sijoitustyyli- ja säännöt tai se, nostaako sijoittajat rahaa sisään vai ulos jne. Mika Heikkilä kommentoi rahastonhoitajan arkea inderesTV:ssä aiemmin, kannattaa katsoa https://www.inderes.fi/videot/puhutaan-osakesijoittamisesta-vieraana-sal...

c) Mallisalkussa ei nuo osingonmaksut näy myöskään juuri, kun mallisalkussa on 12 osaketta eikä mallisalkun osinkotuotto ole kovin muhkea sen sisältäessä enemmän kasvuyhtiöitä. 

Ylipäätään fokus kannattaa pitää yrityksen tulosnäkymissä, ei "osinkodipissä". Hieman sekalainen vastaus, toivottavasti tästä oli kuitenkin iloa.