Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Qt ja suosituspolitiikka

Inderes Q&A 15.01.2018 16:59 Qt

Qt:n analyysissa poikkeatte hieman inderesin suosituspolitiikasta jättämättä antamatta osta-suositusta, koska luottamus yhtiön tarinaan ei ole riittävä. Jos jonkin yrityksen pitkän ajan kasvutarina on houkutteleva (Nixu), niin eikö ole hieman "harhaanjohtavaa" antaa vähennä-suositus, vaikka yhtiön osakkeen arvostustaso nousisikin liian korkeaksi. Aika kuitenkin korjaa sen hetkisen yliarvostuksen. Moni piensijoittaja myy/vähentää inderesin suosituksen mukaisesti ja kun sijoittajia kuitenkin pitäisi opettaa pitkäaikaiseen sijoittamiseen, niin vähennä-suositus ehkä ei ole tähän tilanteeseen sopiva.

Henkilökohtaisesti nuo suositusmuutokset eivät minua kosketa, koska olen ja pysyn Nixun omistajana, mutta jotenkin tuntuu epäloogiselta antaa vähennä-suositus, jos pidemmällä ajalla yritys näyttää houkuttelevalta ja se pitkänajan sijoittaminen kuitenkin olisi suotavaa. (kysymystä muokattu hieman)

Answer 

Kiitos kysymyksestä!

Katsomme ilman muuta yhtiöitä pitkän aikavälin näkökulmasta, varsinkin laajoissa raporteissa. Suositukset arvioidaan osakkeen 12 kuukauden tuottopotentiaalin näkökulmasta. 

Qt:ssa yhtiön arvonmuodostus ja meidän yhtiölle hyväksymä arvostus riippuvat hyvin paljon siitä, kuinka vahvasti uskomme yhtiön kykyyn saavuttaa asetetut tavoitteet. Osakkeen nykyisellä hintatasolla on selvää, että tuottopotentiaali on houkutteleva, jos yhtiö saavuttaa tavoitteet. Nykyisellä hintatasolla osakkeessa on kuitenkin myös paljon riskiä ja laskuvaraa, jos kasvustrategia epäonnistuu. Meillä ei ole vielä riittävää selkänojaa ja luottamusta Qt:ssa, jotta ”uskaltaisimme” painaa vahvemman signaalin antavaa osto-suosituksen nappia ja toisaalta osake ei ole vielä niin alhaalla, että valuaationäkökulmasta olisimme valmiita kääntymään osta-puolelle. Tarina on kuitenkin kiinnostava, yhtiö etenee selkeästi oikeilla urilla ja osakkeen tuottopotentiaali nykyisellä hintatasolla selkeä, joten suositus on tätä kautta ”lisää”. Qt:n kehitysvaiheesta johtuen, tämän yhtiön kohdalla menemme enemmän ”suositus edellä” vs. tarkkaan naulattu tavoitehinta.

Nixun kohdalla yhtiön pitkän aikavälin tarina on kyllä houkutteleva, mutta samaan aikaan kyllä jokaiselta osakkeelta löytyy myös se hinta, jolla siitä kannattaa luopua tai omistusta vähintäänkin keventää. Nixun kohdalla mielestämme osakkeen hinta heijastelee jo tasoa, jossa seuraavan 12 kuukauden aikana emme näe nousuvaraa ja siten paljon tätä ”pitkän aikavälin potentiaalia” on jo hinnoiteltuna osakkeen arvoon sisään, mistä johtuen melko neutraali ”vähennä” -suositus.

Suosituksemme eivät ole yksilöllisiä yksittäisen sijoittajan tilanteeseen räätälöityjä - Nixun tapauksessa esimerkiksi sijoittajan tulee pohtia omistuksen määrää myös sen näkökulmasta, kuinka suuri painoarvo yhtiöllä on salkussa ja mikä on oma riskinsietokyky.  Suositusten tavoitteena on tukea sijoittajaa omassa salkunhoidossa, antaa ostoideoita ja herätellä pohtimaan kannattaisiko joitain osaketta keventää tai myydä. 

T. Mikael Rautanen