Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Splittaus ja Sammon osake

Inderes Q&A 10.05.2017 20:12 Sampo

Hei, Tällainen kysymys tuli mieleen. Osittain tiedän vastauksenkin, mutta kokemuksen perusteella osaatte hieman selkemmin ja yksityiskohtaisemmin avata. Eli: Millaisessa tilanteessa yrityksen osake splittaa ja mitä siitä seuraa osakkeenomistajan näkökulmasta? Miksi esimerkiksi Sammon osake ei ole splitannut vielä kertaakaan vs. esim. Kone? Onko realistista odottaa Sammon osakkeen splittaavan lähitulevaisuudessa? Mitkä osakkeet mahdollisesti splittaavat?

(kysyjän nimi poistettu anonyymiyden säilyttämiseksi)

Answer 

Hei.

Splittauksesta päättää yhtiökokous. Yleensä yhtiön osakkeita splitataan (nyrkkisääntönä), kun niiden nimellinen hinta nousee suhteellisen korkeaksi (reippaasti yli 50 euroa). Useimmiten osakkeiden nimelliset hinnat liikkuvat 5-20 euron maastossa. Korkea osakkeen nimellinen hinta saattaa vaikuttaa likviditeettiin, joskin isommissa yhtiöissä tällä tuskin on niin merkitystä. 

Vaikutus on lähinnä psykologinen: on aivan käytännössä sama, ostaako 1000 euron osaketta yhden kappaleen vai 100 kappaletta 10 euron osakkeita. Splittaaminen tuplaa (tai mikä suhde sitten ikinä onkaan, voi olla esimerkiksi 1:3 tai 1:4) myös osakemäärän jolloin kurssi puolittuu, joten markkina-arvo ei käytännössä muutu. 

Sammon osakkeen splittaamisesta voi kysyä asiaa seuraavassa yhtiökokouksessa.