Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Syklien, arvostuksen kuoppa vs nykyaika

Inderes Q&A 05.02.2018 12:20

Hei! Kysymykseni liittyy aina mainitsemassanne "arvostuksessa” ja/tai ”syklisyydessä” (markkina tai jokin tietty ala, esim metsäsektori erityisesti).

Olen jo jonkun aikaa miettinyt, miten ja otatteko huomioon millä tavalla muuttuvan maailman? Esimerkiksi metsäsektorin muuttuneet näkymät, muovin vähentyminen, teknologiakehitys, vastuullisuus jne.

Tämä esimerkki metsäsektorista peilaten kauttaaltaan koko pörssiin. Kukaan ei kiistä pörssin vaihetta, tai sitä että arvostustasot ovat silti korkeat. Ne ovat olleet korkeat jo monta vuotta ja olen vasta -05 lopulla itse aloittanut sijoittamisen. Raaka-aineista eniten riippuvaisimmat yhtiöt, jotka ovat kasan ja ketjun alimmaisina tietty nyt pienimmällä painolla; jossei mitään em. isoa muuttujaa ole.

Keskityttekö liikaa ns. vanhaan ajattelumalliin silti ja jätätte huomioimatta sen seikan että kaikki vanhat pörssiviisaudet eivät enää päde ja markkina ei orjallisesti mene kuin historiassa? Teillä on aina laajat ja hyvät perustelut sekä ne perustuu laskettuihin tunnuslukuihin monella tapaa. Onko näissä silti päivittämisen aihetta teknologian kehittyessä ts. nousuvaraa (sektorikohtaisesti ja yhtiökohtaisesti silti nämä aina edellä) kertoimissa? Toivottavasti tästä sekamelskasta sai jotai selvää!

Answer 

Hei,

Mainitsemisiasi näkökulmia huomioidaan analyysissä. Tärkeä osa analyytikon työtä on hahmottaa alojen kokonaiskuvaa ja niiden muutoksia. Olemme aiemmin videolla kommentoineet "hyvän analyytikon" ominaisuuksia, ja niihin kuuluu kyky hahmottaa koko markkina ja sen kehitys https://www.youtube.com/watch?v=JR6iy3ruOx8&t=2s Hyvä analyytikko ennakoi toimialamuutoksia ja kertoo niistä sijoittajille ensimmäisten joukossa. Vain siten erottuu muista ja pystyy luomaan meidän sijoittajayhteisölle lisäarvoa.

Kommentoimasi "vanhan ajattelumallin" suhteen pitäisi avata tarkemmin, mitä tällä tarkoitat. Olemme puhuneet mm. digitalisaation yhteydessä usein siitä, että ns. "vanhat opit" kuten toimialojen johtajiin sijoittaminen ei välttämättä ole enää yhtä vedenpitävä strategia kuin aiemmin. Toisaalta pitää olla varovainen arvostuskertoimien suhteen, kun ajattelee että tällä kertaa on toisin. ;)