Tervehdys! Sauli on Titaniumia seuraavana analyytikkona tehnyt yhtiöstä listautumisen yhteydessä ansiokkaan analyysin. Heti listautumisen jälkeen Sauli antoi yhtiölle vähennä suosituksen ihan loogisilla perusteluilla (markkina-arvo nousi Saulin asettamaan tavoitehintaan). Mutta mitenkäs nyt? Osakkeen arvo on lasketellut alaspäin (toki hyvin pienellä vaihdolla, mutta kuitenkin) joten miksi samoilla perusteluilla Inderes ei nyt nosta Titaniumin suositusta? En todellakaan ymmärrä tätä vai onko kyse mahdollisesti vain Saulin ajan riittämättömyydestä reagoida tilanteeseen? Olisin kovin tyytyväinen, jos koulutatte minua hieman oikean vastauksen muodossa :) Ystävällisesti, pitkäaikaissijoittaja (nimi poistettu)
Hei, kiitos palautteesta :)
Olemme kirjoittaneet aiemmin Inderes Sijoituskouluun tästä aiheesta https://www.inderes.fi/sijoituskoulu-inderesin-tavoitehinnat
Titaniumin tapauksessa osake on myös epälikvidi, jolloin kurssilasku ei ole heti kirvoittanut Saulia kääntämään suositusta.
Siellä on kirjoitettu näin:
"Miksi tavoitehinta ja suositus ovat joskus ristiriidassa keskenään?
Suosituksen tai tavoitehinnan muutos vaatii aina analyytikolta yhtiöraportin. Premium-käyttäjät näkevät raportin ja Free-käyttäjät näkevät aamukatsauksessa yhteenvedon muutoksesta. Lyhyen välin kurssimuutosten vuoksi suosituksia ei usein muutella ilman suurempia uutisia, vaikka ylempänä olevan perusteella näin voisi olettaa tapahtuvan. Tavoitehinnan muutos täytyy myös ilmoittaa kaikille sijoittajille samanaikaisesti. Joskus kurssi heiluu jatkuvasti tavoitehinnan rajamailla. Silloinkaan ei ole järkevää vaihtaa suositusta koko ajan myöskään siitä näkökulmasta, että haluamme sijoittajien tekevän rahaa suosituksilla pitkässä juoksussa, ei maksavan jatkuvia kaupankäyntikuluja välittäjälle.
Yrityksellä voi olla parin viikon päästä edessä tulosjulkistus tai jotain muuta merkittävää tiedotettavaa. Tällöin analyytikko odottaa mieluummin tätä uutta informaatiota ja tekee muutoksia analyysiin sen pohjalta ja muokkaa vasta sitten tavoitehintaa ja suositusta, jos tarpeen. Tämän lyhyen odotusperiodin aikana osake saattaa merkittävästi erota tavoitehinnasta, mikä saa pörssikurssit näyttämään ristiriitaisilta suositusten kanssa.
Jos yhtiö on todella hyvä pitkän aikavälin sijoituskohde, mutta hinta karkaa hieman ylös, voi analyytikolla olla vaikea kääntää suositusta vähennä-puolelle, vaikka osake olisi tavoitehinnassa tai hieman yli. Parhaat yhtiöt luovat toiminnallaan koko ajan omistaja-arvoa, mikä nostaa niiden arvoa. Silti, suositusta vaihdetaan aina, mikäli nämä erkanevat täysin toisistaan. Paraskin yhtiö on ”myy”, mikäli hinta karkaa liian korkealle ja huonoinkin yhtiö ”osta”, jos markkinat eivät anna sille mitään arvoa. "