Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Nokian suosion syöksy vuoden 2010 tienoilla tuli ainakin aloittelevana sijoittajana allekirjoittaneelle hienoisena yllätyksenä. Millaisia merkkejä tällaisessa tilanteessa tulisi sijoittajan huomioida, että ehtisi myydä osakkeensa ennen kuin se on liian myöhäistä? Pystyykö Nokian tapauksesta poimimaan joitakin yleispäteviä neuvoja tämän varalle, vai tuleeko tilannetta tarkkailla aina puhtaalta pöydältä yrityskohtaisesti?

Answer 


Hyvä kysymys! Nokia on hieno esimerkki. Muutaman yleispätevän neuvon siitä voisi tehdä:

- Yritys ja sen johto suhtautuvat ylimielisesti ja vähätellen uuden kilpailun uhkaan
- Yritykseen on syntynyt raskaita rakenteita, muutoskyvytön kulttuuri ja johto
- Yritys on liikaa mukavuusalueella: se tekee niin vahvaa tulosta ettei muutokseen ole tarvetta
- Digitalisaatio tuo toimialalle uusia disruptiivisia, ketterämpiä täysin uusia kilpailijoita (tämä koskee tänä päivänä kaikkia toimialoja)
- Yrityksen numerot (markkinaosuus, liikevaihto, tulos) alkavat näyttää ensimmäisiä heikentymisen merkkejä, mutta yritys suhtautuu edelleen puolustellen tilanteeseen, korostaen omaa vahvuuttaan toimialalla suhteessa kilpailijoihin

Sijoittajana on usein vaikea ennustaa ennakolta yhtiöiden romahduksia, mutta tärkeintä on, että tunnistat romahduksen ennen kuin laajempi massa sen tunnistaa ja ryntää myymään. Tämä on usein jopa ”helppoa”, sillä ihminen (sijoittaja) ei helposti myönnä omia virheitään. Jos siis tunnistat romahduksen ja myönnät virhesijoituksesi ennen muita, vältyt todennäköisemmin lisätappioilta.