Apetit sai rypsi-ingredientilleen elintarvikelupaa puoltavan lausunnon EFSA:lta
Apetit tiedotti perjantaina, että konserniin kuluva Avena Nordic Grain Oy on saanut uuselintarvikeluvan myöntämistä puoltavan lausunnon kehittämälleen rypsi-ingredientille Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaiselta (EFSA). BlackGrain from Yellow Fields -niminen tuote on rypsin- ja rapsinsiemenistä valmistettava jauhemainen kasviproteiini- ja kuituvaihtoehto, jonka ravintoarvot ja tuotesovellukset ovat monipuoliset. Avena on kehittänyt rypsi-ingredienttiä vuodesta 2017 lähtien ja uuselintarvikelupahakemus jätettiin EFSA:lle vuoden 2018 lopussa. Puoltavan lausunnon myötä se etenee komission käsittelyyn ja päätös uuselintarvikeluvan hyväksynnästä on odotettavissa viimeistään vuoden 2021 alussa.
BlackGrain valmistetaan Avenan toisesta päätuotteesta, rypsipuristeesta. Tähän asti puriste on hyödynnetty eläinrehuna. Kehitystyön tuloksena puristeesta valmistetaan nyt ihmisravintoon sopivaa rypsijauhetta. Käsityksemme mukaan Avenan tarkoitus on edetä tuoteinnovaation kanssa ainakin alkuvaiheessa kumppanuusmallilla, missä Avena myy rypsi-ingrendienttiä muille elintarvikeyhtiölle, jotta he voivat lisätä tätä hyviä ravintoarvoja sisältävää jauhetta omiin tuotteisiinsa (mm. leivät, välipalapatukat, napostelutuotteet, murot, myslit jne. ). Apetitin uudessa strategiassa oli yhtenä tavoite hankkia kasvua kasvipohjaisista lisäarvotuotteista ja tämän kohdan alla oli yhtenä askeleena ”luoda malli rypsiproteiini-ingredientin kaupallistamiseen”. Vaikka tämä hanke on nostettu Apetitin uudessa strategiassakin esiin, Apetitin johto on ollut melko varovainen kommentoimaan tämän tuoteinnovaation taloudellista potentiaalia ja sitä on vielä hyvin vaikea hahmottaa. Onnistuessaan tämä hanke voi tuoda hyvää kannattavuuspotentiaalia nykyisellään suhteellisen matalan jalostusarvon liiketoimintaan. Avenan Kirkkonummen öljynpuristamo on jo pidemmän aikaa käynyt korkealla kapasiteetin käyttöasteella, eikä käsityksemme mukaan sieltä tuotettavaa volyymia ole enää kovin helppoa lisätä merkittävästi. Apetitin Öljykasvituotteet-segmentin tuloskasvua pitäisi siten hankkia joko toimintaa tehostamalla tai kehittämällä korkeamman lisäarvon tuotteita, mistä tässä hankkeessa on juuri kyse.
Puoltava lausunto on positiivinen asia Apetitin kannalta ja tästä voi pitkässä juoksussa tulla yhtiölle hyvää uudenlaista korkean lisäarvon liiketoimintaa. Tähän liittyy kuitenkin useita haasteita ja riskejä matkalla ja pitää huomioida, että tässä on kyse vain yhden Apetitin liiketoimintasegmentin (Öljykasvituotteet ~20 % konsernin liikevaihdosta) yhdestä tuoteinnovaatioista. Uudessa strategiassa asetettu sanamuoto ”luoda malli rypsi-ingredientin kaupallistamiseen” kertoo myös siitä, että tämän strategiakauden aikana (2020-2022) liiketoimintaa tämän tuoteinnovaation ympärille ollaan vasta käynnistämässä, joten ihan lähivuosina tällä tulee vielä arviomme mukaan olemaan melko rajallinen vaikutus koko Apetit-konsernin mittakaavassa.
Sisäänkirjautuminen vaadittu
Tämä sisältö on näkyvissä vain sisäänkirjautuneille käyttäjille
Apetit
Apetit on vuonna 1930 perustettu kasvipohjaisiin tuotteisiin keskittyvä suomalainen elintarvikeyhtiö. Apetit tarjoaa kasviksista erilaisia ruokaratkaisuja, jalostaa rypsistä kasviöljyjä ja rypsipuristeita sekä käy viljakauppaa kansainvälisesti. Apetitin tuotantolaitokset sijaitsevat Suomessa ja päivittäistavarakauppa keskittyykin myös vahvasti Suomen alueelle.
Lue lisää yhtiösivullaTunnusluvut11.05.2020
2019 | 20e | 21e | |
---|---|---|---|
Liikevaihto | 296,9 | 293,7 | 300,9 |
kasvu-% | 14,24 % | −1,08 % | 2,44 % |
EBIT (oik.) | −3,2 | 3,8 | 4,4 |
EBIT-% (oik.) | −1,06 % | 1,31 % | 1,47 % |
EPS (oik.) | −0,62 | 0,44 | 0,57 |
Osinko | 0,45 | 0,45 | 0,50 |
Osinko % | 5,74 % | 3,21 % | 3,57 % |
P/E (oik.) | - | 31,75 | 24,41 |
EV/EBITDA | 74,26 | 9,71 | 9,50 |