Lääkeyhtiö Rochen tuotteet poistuvat Oriolan jakelusta

Julkaistu:

Yhtiö: Oriola Suositus: Vähennä Tavoitehinta: 2.70 EUR Päätöskurssi: 2.67 EUR

Oriola tiedotti eilen, että lääkeyhtiö Rochen tuotteet poistuvat Oriolan jakelusta tammikuun 2018 alussa. Neuvottelut jakelusopimuksen jatkosta olivat olleet käynnissä kesäkuusta 2017. Rochen osuus Suomen lääkemarkkinasta on 4,7 % ja tukkuhintainen myynti Suomessa noin 120 MEUR vuodessa. Roche on Oriolan toiseksi suurin päämies Suomessa Orionin jälkeen, joten pidämme päätöstä melko isona menetyksenä Oriolalle. Muiden sopimusten pysyessä ennallaan, arvioimme Oriolan markkinaosuuden Suomen lääkkeiden tukkukaupassa laskevan noin 41 %:iin (Q3’17: 46 %). Alla olevasta kaaviosta Orionin ja Rochen lisäksi myös MSD käyttää tällä hetkellä jakelijanaan Oriolaa.

Suomen lääkejakelussa on käytössä ns. yksikanavamalli, mikä tarkoittaa, että lääkeyhtiöt tasaisin välein kilpailuttavat lääketukut, ja valitseva niistä itselleen sopivimman kumppanin. Suomessa toimii tällä hetkellä neljä lääketukkua (Tamro, Oriola, Magnum Medical ja Medifon), joista Oriolan ja Tamron yhteenlaskettu markkinaosuus on lähes 100 %. Sopimusjaksot lääkeyhtiöiden ja lääketukkujen välillä ovat usein monen vuoden pituisia (2-3 vuotta) ja tämän ajan tietyn lääkeyhtiön tuotteet kulkevat asiakkaille tämän tukun kautta. Lääkeyhtiöt toisinaan vaihtavat tukkua tiukan kilpailutuksen jälkeen ja näin kävi nyt Rochen tapauksessa. Pidämme Rochen lähtöä Oriolan jakelusta negatiivisena asiana Oriolalle. Tukkutoiminnan katteet ovat kuitenkin erittäin matalat, joten tulosvaikutus pysyy Oriolan mittakaavassa kohtuullisen pienenä. Olemme laskeneet Rochen lähdön johdosta lähivuosien 2018-2019 liikevoittoennusteitamme 2-4 %, mikä tarkoittaa liikevoittotasolla noin 1-2 MEUR per vuosi.

Realtime Chat 
0 0
Rate this news 
Ei äänestetty

Analyytikko / Kirjoittaja

Petri Kajaani

Analyytikko

+358 50 527 8680

[email protected]

Oriola keskittyy lääkkeiden vähittäis- ja tukkukauppaan. Yhtiö toimii tehokkaana ja luotettavana kanavana lääkevalmistajien ja kuluttajien sekä potilaiden välillä Pohjois-Euroopassa. Oriolalla on pitkä kokemus ja vahva markkina-asema sekä Suomen että Ruotsin lääkemarkkinoilla.

  • Vahva markkina-asema Suomessa ja Ruotsissa tarjoaa hyvää kassavirtaa ja mahdollistaa kasvupanostukset
  • Kireä kilpailutilanne Ruotsin apteekkimarkkinoilla voi aiheuttaa painetta hyvälle tasolle nousseille marginaaleille. SAP-ongelman jälkipyykki ja mahdollinen uusi laajentuminen ydinmarkkinoiden ulkopuolelle.
  • Osake on lähivuosien tulosennusteilla täyteen hinnoiteltu. Isot 2017-2018 investointipanostukset syövät kannattavuutta ja tuloskasvun puuttuessa osakkeen positiiviset ajurit ovat vähissä.