Billerudin tulos pysyi alamäessä Q3:lla
Stora Enson ja Metsä Boardin ruotsalainen kilpailija Billerud julkisti eilen iltapäivällä Q3-tuloksensa. Raportin numerot olivat mielestämme metsäsektorin suhdanteeseen nähden jälleen heikkoja ja yhtiö alitti markkinaodotukset tuloksen osalta reippaasti. Billerudin liikevaihto kasvoi Q3:lla vertailukauteen nähden 9 % 6054 miljoonaan Ruotsin kruunuun pääasiassa korkeampien hintojen ja valuuttojen ansiosta, mikä oli suurin piirtein linjassa konsensusodotusten kanssa. Kysyntä kartonkimarkkinoilla on jatkunut Billerudin mukaan vahvana. Konsernin oikaistu käyttökate kuitenkin laski Q3:lla 17 % 893 MSEK:iin, kun taas konsensusennuste oli vertailukauden tasolla. Heikon tuloskehityksen pääsyitä olivat yhtiön mukaan raakapuun ja kemikaalien hintojen nousu. Divisioonatasolla etenkin Consumer Boardin kannattavuus kyykkäsi rajusti ja divisioonan käyttökatemarginaali vajosi 10 %-yksikköä vaatimattomaan 13 %:in tasoon. Consumer Boardissa Billerud ei ole pystynyt siirtämään kulujen nousua myyntihintoihin pitkien kiinteähintaisten sopimusten takia, mikä rokotti divisioonan kannattavuutta Q3:lla Q2:n tavoin.
Billerud ei antanut ohjeistusta Q4:lle eikä yhtiöllä ole koko vuodelle ohjeistusta. Sen sijaan yhtiö kommentoi odottavansa vahvan kartonkien kysynnän jatkuvan laaja-alaisesti lähiaikoina. Yhtiö jatkaa kartonkien ja pakkauspaperien hintojen korotuksia, mutta hinnankorotusten vauhti on hidastumaan päin. Puun nopean hinnannousun yhtiö kommentoi jatkuvan, mutta alkuvuotta vaikeuttaneet puun saatavuushaasteet sen sijaan helpottivat jo Q3:n aikana eikä ongelmia ole tässä suhteessa enää odotettavissa.
Billerudin vaisua kannattavuutta selittävät näkemyksemme mukaan osin yhtiökohtaiset ongelmat eikä kyseessä ollut ensimmäinen vaisu raportti yhtiön lähihistoriasta. Arviomme mukaan kuitenkin myös Stora Enson Consumer Board ja Metsä Boardin taivekartonkiliiketoiminnat kärsivät Billerudin Consumer Boardin tavoin selvästä marginaalipaineesta Q3:lla (samantyyppinen sopimuslogiikka), mutta konsernitason selvien selluylijäämien ansiosta Stora Enson ja Metsä Boardin selluliiketoiminnat pystyvät kompensoimaan tätä Billerudia paremmin. Puun hintakehityksen osalta Billerud oli jossain määrin odotuksiamme pessimistisempi, sillä olimme odottaneet raakapuun inflaation osoittavan rauhoittumisen merkkejä alkuvuoden tarjontahäiriöiden poistumisen myötä. Myös kartonkien hintojen nousun mahdollinen hidastuminen oli hieman negatiivinen arvio Stora Enso ja Metsä Boardin kannalta, sillä etenkin kuluttajakartonkiliiketoiminnoissa kannattavuuden parantaminen vaatisi melko tuntuviakin hinnankorotuksia, kun ikkuna korotuksille aukeaa seuraavan kerran vuoden vaihteen tienoilla.
Sisäänkirjautuminen vaadittu
Tämä sisältö on näkyvissä vain sisäänkirjautuneille käyttäjille