Kohti tuloskautta – kauppa- ja kuluttajasektori: Reaalipalkat ajavat kuluttajien ostovoimaa
Kohti tuloskautta -sarjassa käymme analyytikoiden kanssa sektoreittain läpi tuloskauden lähtökohtia. Nyt vuoron saavat kauppa- ja kuluttajasektorin yhtiöt, joiden tilannetta avaavat Arttu Heikura, Rauli Juva ja Thomas Westerholm.
Kuluttajien ostovoimaa on koeteltu vasemmalta ja oikealta, mutta tänä vuonna reaaliansioiden ennakoidaan kääntyvän kasvuun. Onko tästä sen suurempaa iloa kaupan alan ja kuluttajasektorin yhtiöille, kun tilastot muuten osoittavat kuluttajien luottamuksen ja odotukset apeiksi? Vai miltä kauppa- ja kuluttajasektorin näkymät näyttävät yleisesti?
Reaalipalkat ajavat kuluttajien ostovoimaa, joten se on mielestämme tärkeä ajuri sektorin kysyntäkuvaa ajatellen. Lyhyellä tähtäimellä muutkin tekijät vaikuttavat kulutukseen, kuten heikko kuluttajaluottamus ja nopeasti noussut korkotaso, jotka rajoittavat etenkin korkeamman hintapisteen hankintoja.
Alkuvuoden kuluttajakysyntä näyttää vielä vaimealta, mutta uskomme reaalipalkkojen kasvun tukevan tilanteen parantumista vuoden aikana, jolloin loppuvuodesta nähtäisiin jo laaja-alaisemmin kysynnän kasvua. Tätä tukisi myös odotettu korkojen kääntyminen laskuun. Kuluttajatuotesektorin osalta näkymiä tukee monilla aloilla jälleenmyyjien normalisoituneet varastotasot, joiden ansiosta yhtiöiden sisäänmyynti vastaa paremmin tuotteiden loppukysyntää.
Eurooppaan Aasiasta tulevat rahtilaivat kiertävät tällä hetkellä koko Afrikan välttääkseen Punaisenmeren yhteenotot. Tavaraliikenteen uudelleenreitityksen kustannuksista oletettavasti osa siirtyy yhtiöiden kannettavaksi, vai näettekö, että yhtiöt pystyisivät viemään kohonneet kustannukset täysin hintoihinsa?
Tämä tilanne on vielä tuore ja siten menee hetki ennen kuin vaikutuksia ylipäänsä nähdään tuloksissa. Lyhyellä tähtäimellä kustannusten siirtäminen eteenpäin on aina haastavaa, etenkin heikohkossa kysyntätilanteessa, joten ensivaikutus on todennäköisesti kannattavuustasoja laskeva.
Yhtiökohtaiset erot korostuvat ja tilanne on erityisen haastava niille, joiden arvoketju on Aasian maista riippuvainen. Lyhyellä tähtäimellä näemme kaupoilla ja suoraa kuluttajamyyntiä harjoittavilla tuoteyhtiöillä paremmat edellytykset siirtää nousseita kustannuksia eteenpäin, sillä B2B-myynnissä kauppojen hinnoitteluikkunat rajoittavat kuluttajatuoteyhtiöiden liikkumavaraa.
Inderes Premiumin tilaajat pääsevät lukemaan koko haastattelun täältä.
Sisäänkirjautuminen vaadittu
Tämä sisältö on näkyvissä vain sisäänkirjautuneille käyttäjille