Kotimaiset rahastopääomat jatkoivat tammikuussa vahvaa kasvuaan
Suomen Sijoitustutkimuksen julkaiseman rahastoraportin mukaan kotimaiset sijoitusrahastot keräsivät tammikuussa yli 1,5 mrd euron nettomerkinnät ja rahastopääomat kohosivat 126,7 miljardiin euroon (12/2019: 124,7 miljardia euroa). Raportoidut nettomerkinnät olivat tammikuussa korkeimmalla tasollaan sitten toukokuun 2015. Pidämme kuitenkin mahdollisena, että raportoidut luvut pitävät sisällään Nordean rahastopääomien siirtoja Suomeen (Nordean nettomerkinnät 1/2020: 948 MEUR) ja tämän myötä raportoidut nettomerkinnät eivät heijastele täysin markkinan todellista kehitystä.
Vuodenvaihteen positiivinen sijoittajasentimentti heijastui osake- ja yhdistelmärahastojen kysyntään ja ne keräsivät tammikuussa yhteensä 863 MEUR:n nettomerkinnät. Osakerahastojen sisällä suuriin sijoittajakysyntä (1/2020: nettomerkinnät 251 MEUR) kohdistui viime vuonna parhaiten menestyneeseen rahastoluokkaan (Sharpen luvulla mitattuna) eli globaalisti sijoittaviin osakerahastoihin.
Pitkän koron rahastot keräsivät tammikuussa 476 MEUR:n nettomerkinnät. Pitkän koron rahastoista eniten nettomerkintöjä keräsivät euroalueen valtiolainoihin sijoittavat rahastot. Valtiolainojen lisäksi myös High Yield- ja kehittyvien markkinoiden korkotuotteiden kohdalla sijoittajakiinnostus oli tammikuussa hyvällä tasolla. Lyhyen koron rahastoihin virtasi pääomia tammikuussa puolestaan 193 MEUR:n edestä.
Vaihtoehtoiset rahastot (mm. kiinteistö- ja metsärahastot) keräsivät tammikuussa 22 MEUR:n nettomerkinnät. Luku ei pidä sisällään ky-muotoisia rahastoja (ns. pääomarahastot) ja arviomme mukaan niidenkin myynti on jatkunut muiden vaihtoehtoistuotteiden tapaan hyvänä. Vaihtoehtoiset sijoitusrahastot ovat tyypillisesti auki kvartaaleittain ja suurimmat merkinnät nähdään yleensä kvartaalien lopussa.
Seuraamistamme yhtiöistä uusmyynti sujui tammikuussa hyvin eQ:lla ja Evlillä. Molempien yhtiöiden kohdalla valtaosa nettomerkinnöistä kohdistui kuitenkin matalan palkkiotason korkorahastoihin. Sijoittajien on hyvä huomata, että sijoitusrahastopääomien merkitys vaihtelee yhtiöittäin merkittävästi. Esimerkiksi Evlillä tai EAB:lla sijoitusrahastot edustavat merkittävää osaa koko yhtiön palkkioista, kun taas Taalerilla sijoitusrahastojen osuus palkkioista on noin 15 %.
Sisäänkirjautuminen vaadittu
Tämä sisältö on näkyvissä vain sisäänkirjautuneille käyttäjille