Pohjoismaisten pankkien arvostustaso vahvasta kurssikehityksestä huolimatta neutraali
Pohjoismaisten pankkien kurssikehitys (YTD + 35 %) on ollut kuluvana vuonna selvästi muita pohjoismaisia osakkeita vahvempaa. Pohjoismaisten pankkien kannalta markkinatilanne on ollut kuluvana vuonna suotuisa ja yhtiöt ovat raportoineet pääsääntöisesti vahvoista tuloksista. Pankkien tuloskehitys on saannut tukea elpyvästä talouskasvukuvasta, terveestä luottokysynnästä, varainhoitoyksiköitä hellinneestä vahvasta pääomamarkkinakehityksestä ja matalista luottotappiotasoista. Kohonneet inflaatio-odotukset ovat myös nostaneet pitkien valtiolainojen korkoja, ja tämä on edelleen tukenut sektorin arvostusta. Korkokehityksen osalta sijoittajien on kuitenkin hyvä huomata, että euroalueella pitkät korot ovat edelleen selvästi negatiiviset ja näin ollen nähdyllä korkojen nousulla on vain rajallinen vaikutus pankkien korkokatteisiin ja tuloskehitykseen.
Pohjoismaisten pankkien hyvä tuloskehitys on heijastunut myös konsensusennusteisiin ja sektorin tulospohjainen arvostus (seuraava 12kk fwd P/E 10,2x) on pysynyt kurssinoususta huolimatta vuodentakaisella tasollaan. Sektorin tulospohjainen arvostus on myös hyvin linjassa viimeisen 5 vuoden keskimääräisen arvostustason (10,5x) kanssa.
Pankkisektori on mielletty sijoittajien silmissä ns. osinkosektoriksi ja sektorin osinkotuotot ovat edelleen vahvalla tasolla vuoden 2021 mediaaniosinkotuoton ollessa noin 6 %. Pohjoismaisten pankkien taseet ovat olleet historiassa pääsääntöisesti kautta linjan vahvoja ja koronapandemian aikana käyttöönotetut voitonjakorajoitukset tekivät osasta yhtiöistä jopa ylipääomitettuja. Pankkien vahvat taseet huomioiden ensi kevään voitonjakoehdotukset tulevatkin olemaan poikkeuksellisen mielenkiintoisia. Pohjoismaisista merkittävistä pankeista ylipääomituksen purkamisen on aloittanut ensimmäisenä Nordea, joka käynnisti lokakuun lopussa 2,0 mrd. euron omien osakkeiden takaisinosto-ohjelman.
Pankkien arvostustasoa tarkastellaan tyypillisesti toimialan pääomavaltaisuudesta johtuen myös P/B-luvulla. Pohjoismaisia pankkeja hinnoitellaan tällä hetkellä keskimäärin 1,1x P/B-luvulla, mikä on tulospohjaisen arvostuksen tapaan linjassa viimeisen 5 vuoden keskimääräisen tason kanssa. Alla olevassa graafissa olemme suhteuttaneet pankkien tasepohjaisen arvostuksen vuoden 2021 konsensusennusteiden mukaiseen oman pääoman tuottoon. Graafia voi tulkita niin, että regressiosuoran alapuolella olevat yhtiöt saattavat olla suhteellisesti aliarvostettuja ja sen yläpuolella olevat yhtiöt vastaavasti suhteellisesti yliarvostettuja. Huomautamme, että regressioanalyysissä ainoana selittävänä muuttujana on yhtiöiden kuluvan vuoden oman pääoman tuottotaso, eikä tarkastelu ota huomioon esimerkiksi yhtiöiden pidemmän aikavälin tulosnäkymiä tai toisistaan poikkeavia riskiprofiileja. Rajoitteista huolimatta regressioanalyysi on pankeista kiinnostuneelle sijoittajalle käyttökelpoinen työkalu ja tarjoaa lähtökohdat tarkemman tutkimuksen tekemiselle.
Sisäänkirjautuminen vaadittu
Tämä sisältö on näkyvissä vain sisäänkirjautuneille käyttäjille