Revenion pääomamarkkinapäivä: Tarjonta laajenee suunnitelmallisesti
Revenion eilinen pääomamarkkinapäivä avasi strategian painopistealueita vuosille 2024-2026 ja tarjosi mielenkiintoista tietoa erityisesti yhtiön kasvuaihioihin liittyen. Tässä suhteessa ensi vuonna on odotettavissa tärkeitä edistysaskeleita. Diabeettisen retinopatian seulonnan merkitys nousi selvästi esille yhtiön painopisteen siirtyessä kohti integroituja ja ennakoivia silmien hoitopolkuja. Mielestämme anti oli vakuuttavaa erityisesti pidemmällä aikavälillä yhtiön tarjonnan laajentuessa suunnitelmallisesti, mutta osakemarkkinat pettyivät ilmeisesti yhtiön kasvutavoitteiseen (osake eilen -9 %). Tarkastelemme ennusteita ja näkemystämme uudelleen mahdollisesti lähiaikoina, mutta lähtökohtaisesti emme näe suuria muutostarpeita.
Kasvuaihioihin hieman lisäselkeyttä
Oma mielenkiintomme kohdistui erityisesti ILLUME-kokonaisratkaisuun, ohjelmistoihin ja HOME2-tuoteperheeseen, joita pidämme Reveniolle keskipitkällä aikavälillä kriittisinä kasvuajureina. ILLUME:n merkitys korostui erityisesti, kun Revenio korosti diabeettisen retinopatian seulontaa merkittävänä uutena liiketoimintamahdollisuutena. Tätä kautta Revenio laajenee yhä suoremmin myös Optomedin ydinalueelle, vaikka yhtiöillä on eri kulmat markkinaan. Ohjelmistoihin liittyen Revenio kertoi tilaisuudesta uudesta iCare Data Management -tuotteesta, joka vaikutti mielenkiintoiselta ja hyvin positioituneelta markkinaan. Lähivuosina Revenion tarinassa on monia mielenkiintoisia mahdollisuuksia.
HOME2:n potentiaaliin hieman konkretiaa
Revenio julkisti ensimmäistä kertaa arvioita glaukooman kotimonitoroinnin markkinasta sisältäen laitteet ja palvelut. Tämän markkinapotentiaalin yhtiö arvioi olevan noin 150 MUSD vuonna 2024, mutta kasvavan vuoteen 2030 mennessä 750 MUSD:n tasolle. Tämä hurja kasvu kuitenkin vaatii, että ratkaisu saa korvattavuuspäätökset (”reimbursement”) avainmarkkinoilla (erityisesti Yhdysvallat). Revenio arvioi, että tältä saralta uutisia voisi olla tarjolla ensi vuoden loppupuolella. Mielestämme yhtiö esitti varsin vakuuttavat argumentit kotimonitoroinnin ja pidempiaikaisen seurannan hyödyistä, mutta epävarmuutta markkinan varsinaiseen avautumiseen liittyy edelleen. Joka tapauksessa HOME 2 -tuotteen suuri markkinapotentiaali on selkeä ja keskipitkällä aikavälillä tuotteen kasvunäkymä on erinomainen. Konkretiaa on edelleen rajallisesti eikä ennusteisiimme liittyvä epävarmuus juuri pienentynyt, mutta tilanne voi selkeytyä ensi vuonna.
Tekoälystrategiassa ei muutoksia, mutta aikataulu selkeytyi hieman
Revenion tekoälystrategiassa ei ole tapahtunut muutoksia, vaan yhtiö jatkaa kahta eri rataa. Toisessa keskitetään laitemyyntiin, johon tuodaan kumppanin tekoäly, tai toisessa tarjotaan ILLUME-kokonaisratkaisua. Kriittinen markkina tässä on Yhdysvallat, mihin vaaditaan FDA-hyväksyntä laitteen ja tekoälyn yhdistelmältä (erilliset hyväksynnät eivät riitä). Revenion johto indikoi, että iCare DRSplus ja AI-kumppanin yhdistelmän FDA-hyväksyntää voitaisiin odottaa ensi vuonna. Tämän jälkeen yhtiö olisi mukana Yhdysvaltojen tekoälymarkkinalla, mutta ILLUME-kokonaisratkaisun suhteen tarkempaa aikataulua ei saatu.
Jälkimmäisessä Revenio pystyy kontrolloimaan kokonaisuutta, mikä mahdollistaa tulovirrat myös tekoälyn hyödyntämisestä. Tätä kautta tämä on luonnollisesti houkuttelevampi pitkällä aikavälillä, mutta myös perinteinen laiteliiketoiminta on Reveniolle luonnollisesti erinomaisen kannattavaa. Tätä kautta tekoäly- ja ohjelmistoratkaisujen merkitystä laitemyynnin kiihdyttäjänä ei kannata myöskään väheksyä. ILLUME:n avainluvuista ei saatu juuri lisätietoja, mutta yhtiö kertoi aktiviteetin olevan hyvää ja kasvavan voimakkaasti kuukaudesta kuukauteen. Selkeää on, että toistaiseksi tulovirta on pientä, mutta tulevaisuuden potentiaali on erittäin suuri.
Nykyisestä ydinliiketoiminnasta ei juuri uutta tietoa
Revenion kommentit nykyisestä ydinliiketoiminnasta eivät sisältäneet yllätyksiä. Yhtiö näki edelleen perinteisissä tonometreissä (kuten iCare IC200) kasvumahdollisuuksia, mutta markkinan kasvu on käsityksemme mukaan suhteellisen hidasta. Tonometreissä Revenion markkina-asema on erittäin vahva ja sitä kautta uusissa laitteissa kasvu hiljalleen lähenee väkisin markkinakasvua. Hiljalleen painopiste liiketoiminnassa siirtyy anturimyyniin, joka vetää edelleen hyvin laitekannan kasvaessa edelleen ja aktiviteetin ollessa hyvällä tasolla.
Kuvantamislaitteissa Revenio on edelleen suhteellisen pieni tekijä (markkinaosuus alle 10 %) ja yhtiöllä on erittäin kilpailukykyisiä tuotteita (DRSplus ja EIKON UWF), joten kasvupotentiaalia on merkittävästi. Yhtiö arviokin pystyvänsä valloittamaan markkinaosuuksia edelleen voimakkaasti ja yhtiön kasvutavoitteen (3 kertaa markkinakasvu) saavuttamisessa kuvantamislaitteet ovat kriittisessä roolissa. Vuosina 2016-2022 kuvantamislaitteet kasvoivat yli 18 % vuosittain. Suhtaudumme Revenion kasvunäkymään alueella positiivisesti ja olemme luottavaisia, että yhtiö tulee kasvamaan myös lähivuosina voimakkaasti.
Tarjonta laajenee suunnitelmallisesti
Revenio korosti jälleen yhtiön halua kasvaa myös yritysostoin, joilla yhtiö voisi laajentaa tarjontaansa, skaalaansa ja kiihdyttämään kannattavaa kasvuaan. Saimme esityksistä käsityksen, että neuvotteluita yritysostoista on käyty, mutta ongelmana on ollut arvostustasot. Osakemarkkinoilla arvostustasot ovat viime vuosina korjanneet voimakkaasti, mutta yhtiön mukaan tätä ei ole tapahtunut yksityisissä yhtiöissä. Tämä on selkeä jarru yritysostoille, mutta hiljalleen tilanteen voisi olettaa tasaantuvan. Haasteena on lisäksi, että mielenkiintoisia yhtiöitä sektorilla on hyvin rajallinen määrä, joten odottavan aika voi käydä pitkäksi.
Epäorgaanisen kasvun lisäksi Revenio korosti myös, että yhtiön omassa tuotekehitysputkessa on tulossa uusia tuotteita. Tuotekehityspanostukset ovat jatkossakin noin 10 % liikevaihdosta ja kasvun mukana absoluuttinen summa on kasvanut voimakkaasti viime vuosina. Lähivuosina Revenion tuotetarjonnan pitäisi uudistua ja mahdollisesti myös laajentua tätä kautta, mutta asiaa on luonnollisesti vaikea arvioida ilman tarkempia tietoja. Yksi tiedossa oleva tuote on Maia -mikroperimetri, jonka lanseerausta odotetaan ensi vuoden toisella puoliskolla. Kysyntää tuotteelle on yhtiön mukaan ollut, joten myynti voi käynnistyä vauhdilla.
Päivitetyn kasvustrategian painopistealueet
Revenion päivitetyssä kasvustrategiassa painopiste on silmien hoidon markkinoilla, ja yhtiön tavoitteena on nostaa kliinisen diagnostiikan laatua tuoteinnovaatioiden avulla. Tämä on luonnollisesti loogista jatkumoa yhtiön historiasta. Lisäksi tavoitteena on virtaviivaistaa kliinisiä hoitopolkuja niitä integroivilla ja ennakoivilla silmien hoidon ratkaisuilla, missä korostuvat uudet ohjelmistoratkaisut. Myynnin suhteen haasteen esittää uudet asiakassegmentit erityisesti seulontamarkkinaan liittyen, missä mennään myös perusterveydenhuollon alueelle. Täällä yhtiön täytyy rakentaa uusia myyntikanavia sekä ratkaista myyjien kompensaatioon sekä kyvykkyyteen liittyvät haasteet painopisteen siirtyessä laitemyynnistä kokonaisratkaisujen myyntiin. Painopistealueet ja strategian kulmakivet eivät mielestämme sisältäneet oleellisia yllätyksiä, ja kirjoitimme asiasta yleisluontoisesti jo eilen.
Pidemmän aikavälin näkymät ovat edelleen kirkkaat
Revenion osakekurssi laski eilen 9 %, mikä kertoo pitkälti sijoittajien vastaanoton pääomamarkkinapäivän antiin. Markkinoiden odotuksia on vaikea arvioida, mutta todennäköisesti ainakin yhtiön kasvutavoite oli pettymys. Yhtiö tavoittelee liikevaihdon kasvun olevan vuodesta 2025 eteenpäin kolminkertaista kasvua oftalmologisten diagnostiikkalaitteiden markkinakasvuun nähden (ennuste 4,2 %). Selkeyden vuoksi on hyvä todeta, että yhtiön mukaan kasvutavoite on saavutettavissa ilman yritysostoja. Tämä tarkoittaisi 12-13 %:n orgaanista kasvutavoitetta vuosittain, mutta Reveniolla on tapana olla tavoitteiden kanssa maltillinen ja asettaa ne hyvin saavutettavalle tasolle. Edelliset tavoitteet yhtiö ylitti suurella marginaalilla, joskin markkinan suotuisalla avustuksella.
Erityisesti vuodelle 2025 näemme monia merkittäviä kasvuajureita, jos asiat kehittyvät odotuksien mukaisesti. Ensi vuoden loppupuoliskolla DRSplus voi saada tukea tekoäly-yhdistelmän FDA-luvasta, HOME2-tuotteen korvattavuus voi edetä ja Maia palaa oletettavasti tuotevalikoimaan. Jos markkinatilanne samalla oletuksiemme mukaisesti piristyy, emme pidä nykyistä yli 16 %:n kasvuennustetta kohtuuttomana. Tästä eteenpäin kasvu riippuu yhä enemmän aiemmin mainittujen kasvuaihioiden kehityksestä, uusista tuotelanseerauksista sekä mahdollisista yritysostoista. Samalla on kuitenkin selkeää, että ennusteemme vuosille 2025-2026 ovat tällä hetkellä yli yhtiön kasvutavoitteiden, minkä takia tulemme tarkastelemaan niitä kriittisesti seuraavassa päivityksessämme.
Yleisesti näkemyksemme Revenion pitkän aikavälin vahvasta näkymästä sai pääomamarkkinapäivästä selkeää tukea, mutta lyhyellä aikavälillä haasteet jatkuvat. Seuraava puoli vuotta markkinoiden alakulon arvioidaan jatkuvan, ja elpymisen kulmakerroin on tämän jälkeenkin epäselvä. Revenion ensi vuodesta on muodostumassa mielenkiintoinen, sillä edessä on monia pidemmän aikavälin muokkaavia tekijöitä. Villinä korttina on vielä mahdolliset yritysostot, joita yhtiö kypsyttelee hitaasti.
Sisäänkirjautuminen vaadittu
Tämä sisältö on näkyvissä vain sisäänkirjautuneille käyttäjille
Revenio Group
Revenio on kansainvälisillä markkinoilla toimiva kokonaisvaltaisten silmien hoidon diagnostiikkaratkaisuiden toimittaja. Konserni tarjoaa nopeita, helppokäyttöisiä ja luotettavia työkaluja glaukooman, diabeettisen retinopatian ja silmänpohjan rappeuman diagnosointiin. Revenio-konsernin silmän diagnostiikkaratkaisuihin kuuluvat iCare-brändin alla silmänpaineen mittauslaitteet (tonometrit), silmänpohjan kuvantamislaitteet, perimetrit ja ohjelmistoratkaisut. Revenio-konsernin liikevaihto vuonna 2023 oli 96,6 miljoonaa euroa ja liiketulos 26,3 miljoonaa euroa. Revenio Group Oyj:n osake on listattu Nasdaq Helsinki Oy:ssä kaupankäyntitunnuksella REG1V.
Lue lisää yhtiösivullaTunnusluvut27.10.2023
2022 | 23e | 24e | |
---|---|---|---|
Liikevaihto | 97,0 | 95,2 | 101,6 |
kasvu-% | 23,1 % | −1,8 % | 6,7 % |
EBIT (oik.) | 30,9 | 27,5 | 30,0 |
EBIT-% (oik.) | 31,8 % | 28,9 % | 29,5 % |
EPS (oik.) | 0,86 | 0,78 | 0,87 |
Osinko | 0,36 | 0,38 | 0,41 |
Osinko % | 0,9 % | 1,5 % | 1,6 % |
P/E (oik.) | 44,64 | 33,11 | 29,52 |
EV/EBITDA | 30,64 | 22,89 | 20,01 |
