Vaihteleva viikko takana, Wall Streetilla hermot koetuksella
Viime viikko oli osakemarkkinalla vaihteleva. Wall Streetilla ja Helsingissä nähtiin laskuviikko, mutta Eurooppa-indeksi päätyi plussalle. Sijoittajilla on nyt paljon pöydällä: varovaiset toiveet Ukrainan sodan loppumisesta, Valkoisen talon tulevat tullit (tulleista Meksikoa ja Kanadaa vastaan sekä lisätulleista Kiinaa vastaan on määrä päättää tiistaina), Yhdysvaltain pehmennyt talousdata ja tämän viikon tapahtumat, joista tärkeimpinä EKP:n korkopäätös torstaina ja USA:n työllisyysluvut perjantaina.
Sijoitusfoorumin Pörssien suunta -ketjussa huomattiin, että Atlantan Fedin GDPNow-mittari teki varsinaisen sukelluksen perjantaina, yli kahden prosentin kasvulukemista -1,5 %:iin (ks. kuva).
Kuten viime viikolla kirjoitin, fakta on, että Yhdysvalloissa viimeaikainen talouslukujen virta on ollut odotettua heikompaa, ja tämä yllätysten painuminen negatiivisen puolelle on tyypillisesti johtanut tarkistuksiin myös talousennusteissa. Tätä tukee myös GDPNow-estimaatti. Hienosäätöä BKT-ennusteissa saatetaankin siksi nähdä lähiaikoina. Keskeinen kysymys kuitenkin yllätysindeksien osalta on, että olivatko odotukset nousseet loppuvuonna jo liiankin optimistisiksi, jolloin korjausliikkeellekin löytyy perusteita.
Mielestäni huomio kannattaa nyt kohdistaa talouskasvun laatuun. Jos kuluttajakysyntä alkaa aidosti sakata, silloin huolelle on aihetta. Tähän voisi viitata heikentynyt kuluttajaluottamus, jonka alaindekseistä kylläkin näki, että lasku johtui lähinnä nousseista inflaatio-odotuksista, ei niinkään heikommasta työllisyysnäkymästä. Osan GDPNow-estimaatin laskusta selittävät perjantaina PCE-inflaatioluvut. Niiden mukaan Fedin seuraama pohjainflaatio hidastui odotetusti 2,6 %:iin tammikuussa. Positiivista oli sekin, että yksityiset tulot kasvoivat 0,9 % kuukauden takaisesta. Kuitenkaan tulojen kasvu ei siirtynyt kulutukseen, joka lasku 0,2 %. Edellisen kerran kulutus laski lähes kaksi vuotta sitten maaliskuussa 2023.
Alkuvuosi siis alkoi kuluttajakysynnän osalta takkuillen. On kuitenkin syytä huomioida, että kyse on yhdestä kuukaudesta, eikä sen perusteella voi tehdä kovin kauaskantoisia johtopäätöksiä. Lisäksi tulojen kasvu on edelleen ripeää, mikä antaa puskuria kotitalouksille. Luvut antavat kuitenkin aihetta tarkkailla talousdataa nyt suurennuslasin kanssa, ja erityisen mielenkiinnolla odotan perjantaina julkaistavia työllisyyslukuja. Konsensusodotukset eivät sen suhteen ole kovin korkealla: uusien työpaikkojen määrän odotetaan kasvavan 153 000:lla (Reutersin konsensus), mutta työttömyysasteen pysyvän 4,0 %:ssa.
Luetuimmat artikkelit




