Yhdysvaltain työllisyysluvut: Yliopistoikäisten taantuma
Viime viikko oli Euroopan ja Yhdysvaltain osakemarkkinoilla vaihteleva: muualla noustiin, mutta Helsingissä nähtiin jälleen alavireistä kehitystä ja myös koko vuoden osalta nousu on jäänyt muihin nähden vaatimattomaksi. Loppuviikon kokokohtana olivat perjantaina julkaistut Yhdysvaltain työllisyysluvut, jotka pääsivät jälleen yllättämään vahvuudellaan. Tämä hilasi korko-odotuksia jälleen ylöspäin ja FedWatchin mukaan korkomarkkinalla hinnoitellaan enää korkeintaan yhtä koronlaskua tälle vuodelle, syys-joulukuun haarukkaan. Keskiviikkoisesta korkopäätöksestä ei siis ole luvassa laskua, vaikka sitä vielä keväämmällä odotettiin.
Uusia työpaikkoja ilmestyi USA:ssa toukokuussa kuin sieniä sateella, 272 000 (Refinitiv konsensus 185 k), ja palkkakehityskin yllätti kasvullaan (4,1 % vuodentakaisesta). Työttömyysaste nousi 4,0 %:iin, mutta on edelleen historiallisestikin alhaisella tasolla ja nippa nappa alle Federal Reserven odotusten. Paljon on puhuttu myös luvuista päälukujen takana ja huolestuneena seurattu esimerkiksi kasvua osa-aikaisten, mutta kokoaikaista työtä haluavien työntekijöiden määrässä. Heissä on ollut lähes miljoonan kasvu vuodentakaisesta lähtien, mutta viime vuosien kehitystä tarkastellessa yli neljän miljoonan lukema on edelleen suhteellisen pieni ja alle pitkän aikavälin keskiarvon.
Taantumaindikaattoreistakin on Yhdysvalloissa paljon puhuttu, erityisesti Sahmin säännöstä, josta lisää täällä. Säännön mukainen taantumaraja on lähestymässä, mutta mikäli jaotellaan sääntöä ikäryhmien mukaan, aidosti taantumaindikaattori hälyttää punaisella vasta yliopistoikäisissä eli alle 25-vuotiaissa. Kuten TS Lombardin koostamasta kuviosta näkyy, heidän osaltaan (20-24-vuotiaissa) Sahmin säännön raja on ylittynyt jo noin vuosi sitten, ja työttömyysaste kivunnut 7,9 %:iin (vuosi sitten 6,3 %). Varsinaisessa työikäisessä väestössä eli 25-54-vuotiaissa Sahmin sääntö ei ole ollut lähelläkään ylittymistään. Kehitystä ei pidä katsoa läpi sormien, sillä usein nuorten työttömyyden kasvu edeltää yleisesti heikompaa työmarkkinaa ja on tärkeää myös sen rakenteiden kannalta (mm. työelämästä syrjäytymisen riski). Toistaiseksi työmarkkinan kokonaiskuva on kuitenkin edelleen niin vahva, ettei se anna Federal Reservelle keskiviikkona yhtäkään syytä laskea ohjauskorkoaan.
Luetuimmat artikkelit




