Yritysjätit tunnettujen brändien takana
Jokapäiväisessä elämässä kohtaamme lukemattoman määrän erilaisia brändejä – vaatteita, juomia, kosmetiikkaa ja paljon muuta. Usein kuluttaja ei kuitenkaan osaa arvata, että miettiessään valintaa kahden tuotteen tai brändin välillä, tosiasiassa molempien takana saattaa olla sama yritys. Suuret brändiportfoliot ovat yleisiä kuluttajatuotteita myyvillä yrityksillä, jolloin yksittäisen tuotteen tai tuotesarjan brändäys on avainasemassa erottautumisen ja kuluttajan kiinnostuksen herättämiseksi.
Tässä Sijoituskoulu -artikkelissa käymme läpi seitsemän yritysjättiä, joiden laaja brändiportfolio saattaa yllättää.
Nestlé
Nestlé on yksi maailman suurimmista elintarvikealan yrityksistä ja sen brändiportfoliossa on yli 2000 tuotemerkkiä. Nestlén tuotteita myydään 188 maassa, joten sen voidaan sanoa olevan läsnä lähes jokaisessa ruokakaupassa. Esimerkkejä yhtiön tunnetuimmista brändeistä: KitKat, Nescafé, Maggi, Purina ja San Pellegrino.
Strategiset liiketoimintayksiköt ovat keskeinen osa Nestlén brändistrategiaa. Jokainen yksikkö vastaa tietystä tuoteryhmästä tai markkinasegmentistä ja toimii itsenäisenä liiketoimintana yhtiön alla. Nestléllä on useita strategisia liiketoimintayksiköitä, jotka on luotu eri tuotekategorioiden ympärille, kuten juomat, makeiset, murot, valmisruoat ja ruoanlaiton apuvälineet, sekä lemmikkieläimet.
Jokaisella strategisella liiketoimintayksiköllä on oma brändi-identiteettinsä, ja ne vastaavat omien tuotteidensa kehittämisestä ja markkinoinnista, tehden kuitenkin läheistä yhteistyötä muiden yksiköiden ja Nestlén yritysbrändin kanssa, varmistaakseen yhdenmukaisuuden kaikissa Nestlén tuotteissa ja brändeissä.
Lähde: The Brand Hopper
Procter & Gamble (P&G)
Procter & Gamble on yksi maailman suurimmista päivittäistavarayrityksistä ja omaa laajan valikoiman henkilökohtaisen terveyden ja hygienian tuotteita. Tunnetuimpia brändejä ovat Gillette, Oral-B, Pampers, Braun ja Head & Shoulders.
Yhtiön laajan portfolion avulla yhden brändin suorituskykyyn liittyvät riskit eivät vaikuta merkittävästi koko P&G:n toimintaan. Jos jokin brändi kohtaa haasteita tai epäonnistumisia, se ei vaikuta aivan suoraan muihin tuotemerkkeihin. P&G:n historian suurin yritysosto tapahtui vuonna 2005, kun yhtiö osti parranajo- ja karvanpoistotuotteistaan tunnetun Gilletten 57 miljardin dollarin hintaan.
Lähde: The Brand Hopper
Unilever
190 eri maassa toimiva Unilever on toinen päivittäistavaran jättiläinen. Unileverin tuoteportfolio kattaa muun muassa ruokien, juomien, henkilökohtaisen hygienian ja kodinhoidon tuotteet. Esimerkkejä tunnetuimmista brändeistä: Dove, Axe, Ben & Jerry's, Hellmann’s ja Pepsodent.
Unileverin strategia perustuu monipuoliseen brändivalikoimaan ja tunteisiin vetoavaan markkinointiin, millä yhtiö pyrkii erottautumaan kilpailijoistaan. Unilever on myös sitoutunut kestävään kehitykseen ja vastuullisuuteen. Yhtiö on asettanut kunnianhimoisia tavoitteita, kuten hiilineutraaliuden ja nollahävikin kaikissa toiminnoissaan.
Lähde: The Brand Hopper
Coca-Cola
Coca-Cola on yksi maailman tunnetuimmista brändeistä, mutta harva tietääkään kuinka laaja yhtiön brändivalikoima on. Ikonisen kolajuomansa lisäksi yhtiön portfolio sisältää muitakin suosittuja juomabrändejä kuten Spriten, Fantan, Schweppesin ja Innocentin.
Coca-Colan liiketoimintamalli perustuu vahvaan brändiin ja maailmanlaajuiseen jakeluverkostoon. Coca-Colan tunnettavaa brändiä tukee sen aktiivinen sponsorointi ja osallistuminen esimerkiksi urheilutapahtumiin. Esimerkkinä Coca-Colan pitkäaikainen kumppanuus olympialaisten ja FIFA:n kanssa.
Lähde: Leverage Shares
PepsiCo
Coca-Colan kilpailija PepsiCo tunnetaan parhaiten Pepsi juomistaan, mutta sen lisäksi PepsiCo omistaa muun muassa mehubrändi Tropicanan ja urheilujuomabrändi Gatoraden. Yhtiö on juomabisneksen lisäksi fokusoitunut vahvasti Beverages -liiketoimintaan, joista esimerkkeinä Lay's, Doritos ja Quaker.
Knoppitietona Lipton-brändi on kuulunut Lipton Teas and Infusions -yritykselle sen jälkeen, kun CVC Capital Partners osti liiketoiminnan Unileveriltä vuonna 2022. Unilever kuitenkin säilytti oikeuden käyttää Lipton-brändiä maailmanlaajuisesti valmisjuomissa, kuten Lipton Ice Tea -juomassa. Kyseisiä valmisjuomia myydään Unileverin ja PepsiCon yhteisyrityksen kautta.
Lähde: The Business Model Analyst
LVMH
LVMH (Moët Hennessy Louis Vuitton) on maailman johtava luksustuotteiden valmistaja, ja sen omistuksessa on yli 70 eri luksusbrändiä. Näihin kuuluvat muun muassa Louis Vuitton, Dior, Sephora, Moët & Chandon ja TAG Heuer.
LVMH:n liiketoimintamalli perustuu high-end luksusbrändien hankkimiseen, omistamiseen ja kehittämiseen. Yhtiön tuotemerkit sijoittuvat tyypillisesti kategorioidensa korkeimpiin hintaluokkiin ja ne on suunnattu varakkaille kuluttajille, jotka ovat valmiita maksamaan enemmän brändistä ja sen edustamasta laadusta ja elämäntyylistä.
Lähde: The Brand Hopper
Inditex
Espanjalainen Inditex on maailman suurimpia vaatealan yrityksiä. Yhtiön tunnetuimpana brändinä voidaan pitää Zaraa. Muita Inditexin omistamia brändejä ovat Massimo Dutti, Pull&Bear, Bershka ja Stradivarius.
Inditex on kehittänyt liiketoimintamallin, joka mahdollistaa joustavuuden ja nopean reagoinnin vaihtuviin muotitrendeihin. Inditex pystyy reagoimaan nopeasti kuluttajien muuttuviin mieltymyksiin ja siten tuomaan uusia vaatemalleja kauppoihin muutamissa viikoissa. Yhtiö pyrkii omien sanojensa mukaan kestävän kehityksen edistämiseen tavoittelemalla hiilineutraaliutta toiminnassaan vuoteen 2040 mennessä.
Lähde: AG Textile
Luetuimmat artikkelit




