Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Megatrendit/Martela

Inderes Q&A 01.11.2017 10:27 Martela

Yksi megatrendi on mielestäni jo pitkään ollut toimistotilakustannuksista säästäminen. Suurempi joukko ihmisiä ahdetaan työskentelemään entistä pienemmissä tiloissa. Lisäksi toimistotiloissa käytetään ylibuukkausta, koska osa henkilökunnasta on aina työmatkoilla, sairaana tai etätöissä. Tämä toimintamalli on esim. valtionhallinnossa vasta alkumetreillä. Eikö kehityskulku johda vääjäämättä toimistokalusteiden kysynnän vähenemiseen? Lisäksi kilpailu on kovaa. Itsekin olette hankkineet Ikean kalusteet :)

Voisitteko tehdä megatrendeistä juttua: mitkä megatrendit jylläävät tällä hetkellä ja mihin pörssiyrityksiin niillä on positiivisia tai negatiivisia vaikutuksia.

Answer 

Hei!

Ja kiitos hyvästä kysymyksestäsi ja ideastasi megatrendeihin liittyen. Tulemme mahdollisesti palaamaan megatrendeihin perusteellisemmin myöhemmin. Kommentoimme kuitenkin mainitsemaasi toimistokalustemarkkinaan ja Martelaan liittyen.

Olet aivan oikeassa kommentissasi, että nykyisissä uusissa toimistoissa on huomattavasti vähemmän toimistoneliötä per työntekijä mm. mainitsemiesi syiden takia ja toimialan trendi on se, että perinteisten toimistokalusteiden kysyntä vähenee. Esimerkiksi Suomessa tilastokeskuksen tilastoima toimistokalustemarkkina laski voimakkaasti vuosina 2007-2013. Myös kilpailu toimialla on yleisesti kiristynyt mm. niin sanottujen halpavalmistajien takia.

Martela on näkemyksemme mukaan asemoitunut markkinan megatrendeihin tällä hetkellä suhteellisen hyvin ja se on muuttanut toimintaansa viime vuosina tuoteyhtiöstä palvelu/ratkaisuyhtiöksi. Yhtiön tämänhetkinen Lifecycle-strategia tähtää kokonaisvaltaisiin palveluihin asiakkaan työympäristön elikaarikustannuksia laskemalla ja samalla lisäämällä tehokkuutta ja työhyvinvointia. Martelan palvelussa asiakkaat muuttavat yhtiön suunnittelemaan monitilatoimistoon, jossa tilantarve on tyypillisesti 10-15 neliötä per henkilö, kun perinteisessä huonetoimistossa Suomessa on noni 20-25 neliötä per henkilö. Martela palvelumallissa myös työmpäristön todellista tarvetta mitataan jatkuvasti mm. langattomilla sensoreilla ja työympäristö optimoidaan jatkuvasti asiakkaalle sopivaksi. Asiakkaalla ei myöskään sitoudu toimistokalusteisiin enää pääomia ja Martela hoitaa myös muuttopalvelut, toimistokalusteiden korjaukset ja kierrätykset. Martelan palvelumallissa yhtiön mukaan asiakkaille työympäristön kustannussäästöt voivat olla jopa 35 % vuosittain. Tällä palvelumallilla yhtiön on mahdollista kasvaa, vaikka perinteisten toimistokalusteiden kysyntä laskee.

Emme pidä halpavalmistajien muodostamaa uhkaa Martelalle ainakaan tällä hetkellä merkittävänä, koska yhtiön strategia tähtää palveluihin, joita halpavalmistajat eivät tee, minkä lisäksi Martela pystyy toteuttamaan huomattavia hankkeita. Esimerkiksi Martelalla on palvelusopimus Suomen, Ruotsin, Norjan ja Tanskan Nordean toimitiloihin, mikä kattaa monipuolisesti varsinaisten kalusteiden lisäksi erilaisia työympäristöön liittyviä palveluita. Yksittäiset kalustehalpavalmistajat ei pysty toteuttamaan näin laajoja ja kokonaisvaltaisia palveluita yhtä tehokkaasti ja ne kilpailevatkin hieman eri markkinassa Martelan kanssa.