Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Kun Mehiläinen on tehnyt 16 euron ostotarjouksen Pihlajalinnan osakkeesta, ja kurssi on 15,30 euroa, niin miksi ”vähennä”.

Matematiikalla: Kun ostan osakkeen 15,30 ja välityspalkkio on noin 0,6 % eli 9 senttiä, niin 1000 osakkeen ostomeno on 15390 euroa.
Sitten Mehiläinen lunastaa osakkeeni 16 eurolla, niin voittoni on 610 euroa eli noin 4 prosenttia.

Mielestäni minun pitäisi ostaa eikä vähentää?
Vai onko Mehiläisen tarjouksessa vielä jokin riski?

Answer 

Hei,

Ihan aiheellinen kysymys, ja et ole ainoa, joka tätä on ihmetellyt. Kaikki juontaa juurensa oikeastaan Inderesin suosituspolitiikkaan, joka on seuraavanlainen:

Laskit aivan oikein, että jos ostaisit nyt Pihlajalinnaa, niin voisit tienata sillä ~4 %, jos ostotarjous toteutuu todennäköisesti joskus tämän vuoden loppupuolella.

Inderesin suosituspolitiikan mukaan meidän pitää nähdä osakkeessa seuraavan 12kk aikana yli 5 %:n tuotto-odotus, jotta annamme lisää-suosituksen. Pihlajalinnan tapauksessa tähän ei ylletä, joten siksi suositus on vähennä.

Itse esimerkiksi myin jo omat Pihlajalinnan osakkeeni noin 15,30 hintaan, kun näin samoille rahoille olevan sillä hetkellä parempituottoisia kohteita ja siirsin rahat niihin. Jos jollekin sijoittajalle riittää matalampi tuotto-odotus, niin Pihlajalinna voi olla ihan hyvä ostos näiltä tasoilta ja odottaa, että osakkeet lunastetaan loppuvuodesta pois 16,0 eurolla. Maksimi mitä tässä voit tienata on 4 % ja kuten itse myös kysymyksessä nostit esille, niin Mehiläisen tarjouksessa voi vielä olla jotain riskejä, että se ei toteudukaan. Itse pidän näitä riskejä melko pieninä, mutta riski on kuitenkin olemassa aina siihen asti kunnes rahat ovat tilillä. Siksi, että ostotarjouksen toteutuminen ei ole ihan 100 % varmaa ja siksi että rahalla on aika-arvo ja vaihtoehtoiskustannus, Pihlajalinnan osake liikkuu tällä hetkellä pörssissä alle tarjouoshinnan.

Terveisin

Petri