Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Olen toistaiseksi sijoittanut kuukausittain säästämäni varat osakkeisiin ja indeksiin, mutta oma perstuntuma on, että voisi olla kannattavaa jättää hiljalleen säästöt käteiseksi markkinariskin realisoituessa avautuvien ostopaikkojen varalle. Te ette tietenkään voi antaa sijoitusneuvoja, mutta voinette opettaa tiedonjanoisia, mitä signaaleja seurata, kun piensijoittaja koettaa päättää kuukausittain kertyvien säästöjensä allokoinnista (ja etenkin siitä, milloin ryhtyä ihan vaan varaamaan käteistä kassaan)?

Answer 

Hei,

Allokoimiseen liittyviä kysymyksiä voi peilata omaan sijoitussuunnitelmaan: jos sijoitussuunnitelma on yksinkertaisesti säästää kuukausittain itsepintaisesti vuosia eteenpäin, tästä tuskin kannattaa poiketa. Markkinan ajoittaminen on äärimmäisen hankalaa, myös ammattilaisille!

Ehkä tämä vinkkeli antaa ajattelunaihetta kysymykseesi enemmän: mallisalkussa ei mietitä käteisposition kokoa itsessään, vaan sinne ostetaan osakkeita, kun ne näyttävät hyviltä sijoituskohteilta. Jos hyviä sijoituskohteita ei löydy, jää käteistä "luonnollisesti" yli. Eli fokus yhtiöissä itsessään, käteisen määrä kasvaa jos hyviä, ostokriteerejä täyttäviä kohteita ei löydy.