Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Yhtiöiden arvomääritys

Inderes Q&A 20.02.2018 18:22

Moikka Inderesin väki! En löytänyt aiemmista postauksista kattavaa käsittelyä osakkeiden arvonmääritystyökaluista. Olisiko mahdollista tehdä kyseisestä aiheesta esimerkiksi sijoituskouluun postaus? Itselleni suurimpia kysymyksi on, että mitä arvonmääritystyökaluja voi käyttää milläkin toimialalla niin, että tuloksista ei vedä kyseiselle toimialalle vääriä johtopäätöksiä. Onko analyytikoilla käytössä joku Excel-pohja minne laitetaan tilinpäätöksestä tiedot ja saadaan näppärästi tunnusluvut selville?

Answer 

Moi!

Olemme aiemminkin saaneet toiveita eri arvonmääritysmenetelmien käsittelemiseksi. Tulemme käsittelemään tulevaisuudessa eri menetelmiä tarkemmin (aikatauluista emme tohdi sen tarkemmin kommentoida).

DCF-mallista löytyy myös Sijoituskoulussa https://www.inderes.fi/dcf-malli-ala-tee-tata-kotona

... sekä kannattaa lukea myös teksti mitä osakeanalyysi on https://www.inderes.fi/mita-osakeanalyysi

Eri yhtiöillä käytetään erilaisia malleja, kuten ihmiset käyttää erilaisia hattuja. Yhtiöt poikkeavat toisistaan toimialojen sisällä, joten kunkin yhtiön osalta arvonmääritysmenetelmät on syytä perustella tapauskohtaisesti. Olemme käsitelleet käyttämämme arvostusmenetelmät Yhtiöraporteissa. Esimerkkinä Admicom, jonka arvonmääritys on rakennettu muutaman eri komponentin pohjalta (https://www.inderes.fi/seurannan-aloitus-saas-trendin-edellakavija).

Excel kuuluu osaksi analyytikoiden arkea. Mallejamme emme valitettavasti avaa julkisuuteen. :) 

Pelkkä arvonmääritys ei kuitenkaan yksin riitä, vaan vaaditaan myös laaja toimialatietämystä ja laajemman kuvan, esimerkiksi teknologisten trendien, hahmottamista. 

Kiitokset erinomaisesta kysymyksestä, toivottavasti tästä oli edes vähän iloa!