Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Käyttäjätili

Hei anonyymi!

Luomalla maksuttoman Inderes-tilin, pääset käsiksi Inderesin analyysiin, voit tilata suositun aamukatsauksen ja seurata sinua kiinnostavia yhtiöitä sekä keskusteluita.

Luo tili

Onko sinulla jo Inderes-tili?

EKP:n korkopäätös: Yhdet vielä ja sitten lasku?

EKP:n korkopäätös: Yhdet vielä ja sitten lasku?

Artikkeli 16.03.2023 22:50 TalousMakroanalyysiEKP

EKP:n torstaisen korkopäätöksen ympärillä oli paljon spekulaatioita, mutta keskuspankki teki sen mitä aiemmassa viestinnässään lupasi eli nosti kaikkia keskeisiä korkojaan 50 korkopisteellä. Ohjauskorko on nyt 3,5 %:n tasolla ja talletuskorko 3,0 %:ssa. Tulevaisuuden osalta paljon epävarmuuksia on ilmassa, mutta korkohuippu lienee jo lähellä.

Hintavakaus on edelleen keskuspankin ykköstavoite, mutta viime päivien tapahtumien jälkeen puheisiin oli tullut myös rauhoitteleva sävy pankkijärjestelmän riskeihin liittyen, kuten odottaa saattoi. Tiedotteen mukaan ”euroalueen pankit ovat vakavaraisia ja kykenevät hyvin selviytymään maksutarpeistaan. Euroalueen rahoitusjärjestelmälle pystytään tarvittaessa tarjoamaan likviditeettiä, jotta rahapolitiikan vaikutus voi välittyä talouteen toivotusti.” Myös pääjohtaja Christine Lagarde korosti puheessaan sitä, että keskuspankilla on työkaluja rahoitusvakauden turvaamiseksi. EKP:lle jäi varmistelijan rooli, kun Sveitsin keskuspankki otti pelastusrenkaan käyttöön eilen Credit Suissen kohdalla.

Entistä kirkkaampi talouskuva

Pieniä positiivisia signaaleitakin päätöksestä löytyi, sillä arviot talouskasvusta nousivat joulukuun ennusteista. Myös arviot 2023-inflaatiosta laskivat hieman, mutta sen tuoman ilon pilasi pohjahintojen nousu, joka on odotettua sitkeämpää. Tämä puoltaisi koronnostojen jatkumista. Ennusteet on tosin koostettu ennen viime päivien jännitteitä pankkisektorilla, joten niissä on olemassa pieni tarkistuksen mahdollisuus.

Poukkoileva markkinatilanne on johtanut siihen, että keskuspankillakin näkyvyys tulevaan on heikentynyt. Itse korkopäätöksessä ei nimittäin enää viestitty rahapolitiikan suunnasta tulevissa kokouksissa. Helmikuun päätöksessä keskuspankki jo vihjasi 50 korkopisteen nostosta myös maaliskuussa, mutta nyt korostettiin epävarmuutta ja datariippuvuutta. Pääjohtaja Lagarde tyytyi lehdistötilaisuudessa toteamaan, että tehtävää on vielä, mikäli eurotalous käyttäytyy kuten ennustettu, ts. inflaatio pysyy odotetun korkeana. Ehdollisuus kuitenkin korostui vastauksissa, joten tuumimistaukokin rahapolitiikassa on mahdollinen.

Yhdet vielä ja sitten lasku lienee torstain kokouksen kepeämpi sanoma. Rahapolitiikassa on vielä korotusvaraa, mutta nykyisessä epävarmassa tilanteessa on entistä vaikeampi nähdä ohjauskoron nousevan yli 4 %:iin. Sen sijaan korko voi jämähtää totuttua selvästi korkeammalle tasolle pidemmäksi aikaa.

Makrokatsauksen otsikkoinnoittajana oli tällä kertaa Irwin. Kiitos Sijoitusfoorumin aktiiveille ehdotuksesta.

Marianne Palmu