Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Federal Reserven korkopäätös: Kaasua, pääjohtaja Powell!

Federal Reserven korkopäätös: Kaasua, pääjohtaja Powell!

Artikkeli 16.12.2021 6:11 TalousMakroanalyysiFederal Reserve

Federal Reserven keskiviikkoiltainen korkopäätös oli sisällöltään pitkälti odotettu. Keskuspankki piti ohjauskorkonsa ennallaan 0,0-0,25 %:ssa, mutta arvopaperiostojen vähennystä kiihdytettiin aikaisemmasta 15 miljardista 30 miljardiin kuussa. Nykyisellä aikataululla netto-ostot siis päättyvät maaliskuussa, jonka jälkeen voidaan alkaa harkita ohjauskoron nostoja. Niitä on totisesti tulossa, sillä korkoennusteet nousivat urakalla. Syyskuun yhden noston sijaan mediaaniennuste odottaa nyt ensi vuodelle kolmea koronnostoa, ja sama tahti jatkuisi myös 2023 ja 2024. Vuonna 2024 siis päästäisiin korkosyklin huipulle kahden prosentin tuntumaan. Huipulle siksi, että pitkän aikavälin korkoennuste on vuosien saatossa laskenut ja on nyt 2,5 %, kun se esimerkiksi vielä viisi vuotta sitten oli 3,0 %.

Inflaatio yllätti

Luonnollisesti korkoennusteiden taustalla on selvä muutos talouskuvassa. Vaikka omikron-virusmuunnos aiheuttaakin riskejä taloudelle, talouskasvu- ja inflaatioennusteita nostettiin urakalla (BKT-ennuste 4,0 % ja inflaatioennuste 2,6 %) samalla kun työttömyysaste-ennusteita laskettiin (3,5 % ensi vuonna). Inflaatio todella pääsi yllättämään keskuspankin, sillä inflaatioennusteita kuluvalle vuodelle nostettiin vielä selvästi vuoden viimeisenä kuukautena. 2021-ennuste on nyt 5,3 %, kun se vielä syyskuussa oli 4,2 %. Mielestäni hintaennusteissa on edelleen nousuvaraa varsinkin, kun inflaatiossa on yhä enemmän asumisen kustannusten kaltaisia pitkäaikaisia elementtejä (asumista käsiteltiin tarkemmin maanantain makrokatsauksessa).

Ensin velkakirjaostojen lopetus, sitten koronnostot

Korkopäätöksen jälkeisessä lehdistötilaisuudessa esitettiin mielenkiintoinen kysymys siitä, kuinka pitkä aika elvytysohjelmien lopettamisen ja ensimmäisen koronnoston välillä pitäisi olla. Pääjohtaja Jerome Powell vastasi, että avomarkkinakomitea keskusteli aiheesta. Samalla hän myönsi, että tilanne nyt on hyvin erilainen kuin edellisessä koronnostosyklissä, jossa arvopaperiostojen lopettamisen ja koronnostojen välissä oli yli vuosi. Nyt toimia mahdollisesti tarvitaan nopeammin, mutta mitään päätöksiä tähän liittyen ei kuitenkaan ole tehty. Mielestäni korkoennusteiden perusteella ensimmäinen koronnosto on hyvinkin odotettavissa maalis- tai huhtikuussa, jonka jälkeen voitaisiin edetä tahdissa, jossa ohjauskorkoa nostetaan joka toisessa kokouksessa. Luonnollisesti tämä pitää vain, mikäli talous kehittyy ennustetun kaltaisesti. Inflaatiokuvaa silmällä pitäen korkoriskit ovat kuitenkin mielestäni kasvaneet.

Markkinoilla odotettu päätös otettiin vastaan positiivisesti. Kohentunut talouskuva vei korkomöröt taka-alalle, vaikka rahapolitiikassa suunta onkin vääjäämättä kiristävämpään suuntaan. Negatiivinen reaalikorko kertoo siitä, että kiristämisvaraakin riittää.

Tänään vuorossa on EKP:n korkopäätös klo 14.45 Suomen aikaa. Kokousennakko on luettavissa täällä ja tuttuun tapaan luvassa ensitunnelmat Sijoitusfoorumin Pörssien suunta -ketjussa.

Marianne Palmu