Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Käyttäjätili

Hei anonyymi!

Luomalla maksuttoman Inderes-tilin, pääset käsiksi Inderesin analyysiin, voit tilata suositun aamukatsauksen ja seurata sinua kiinnostavia yhtiöitä sekä keskusteluita.

Luo tili

Onko sinulla jo Inderes-tili?

Fedin kokouspöytäkirjat vahvistivat keskuspankkien kertoman, euroteollisuuden ostopäälliköt piristyivät hieman

Federal Reserven kokouspöytäkirjat vahvistivat keskuspankkien viimeaikaista kertomaa siitä, että koronnostot ovat muuttumassa pienemmiksi ja joulukuun kokouksessa voitaisiin nähdä 50 korkopisteen nosto aiempien 75 korkopisteen nostojen sijaan.

Monen keskuspankkiirin näkemys oli tällä puolella kokouspöytäkirjoissa, mutta toisaalta korkosyklin huippu saattaa usean osallistujan nousseiden inflaatioennusteiden myötä olla edellisen kokouksen arviota korkeammalla. Yleisesti pöytäkirjoista kävi ilmi sekin, että epävarmuus talouskehityksen osalta on korkealla ja taantuman todennäköisyys ensi vuodelle 50/50. Pöytäkirjojen anti ei tarjonnut merkittävää uutta keskuspankin viesteihin, joita tarkasteltiin myös makrokatsauksessa täällä.

Ostopäällikköindeksit nousivat hieman marraskuussa

Eilen julkaistut alustavat marraskuun luvut euroalueen ostopäällikköindekseistä jatkoivat samoilla linjoilla kuin viime kuukausina: suhdannenäkymä on heikentynyt, mutta merkittävän laskun merkeiltäkin on vältytty.  Teollisuuden indeksi on ollut kasvun ja laskun erottavan 50:n tason alapuolella elokuusta lähtien, mutta marraskuun lukema 47,3 oli hieman parempi kuin lokakuussa. Palvelualat (lukema 48,6) pysyivät lokakuun tasoilla, joten näkymään ei sen osalta ole tullut muutoksia.

Indeksiä julkaisevan S&P Globalin mukaan luvut ovat linjassa bkt:n 0,2 %:n supistumisen kanssa Q4:llä, ja ostopäällikköindeksit ovat perinteisesti korreloineet hyvin talouskasvulukujen kanssa. Vuodenvaihde ja alkutalvi on eurotaloudessa haastava ennakoida, sillä energian saatavuuden osalta tilanne on jokseenkin epävarma ja energiakriisin vaikutukset haastavia mallintaa.

Heikoimmat luvut suurtalouksien osalta julkaistiin jälleen Saksassa, jossa sekä teollisuuden että palvelujen tilanne on selvästi heikentynyt. Nyt myös Ranskassa palvelualojen ostopäällikköindeksi taipui 50:n alapuolelle ja uusien tilausten indeksit ovat laskeneet edelleen. Monet merkit siis osoittavat, että edessä on ainakin lievä taantuma eurotaloudessa. Pienenä positiivisena signaalina oli kuitenkin se, että tarjontarajoitteet näyttävät hellittäneen ja tuotteiden keskihintojen nousu loiventuneen.

Marianne Palmu