Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Fedin seinien sisällä hiiskutaan rahapolitiikan kiristämisestä

Fedin seinien sisällä hiiskutaan rahapolitiikan kiristämisestä

Artikkeli 20.05.2021 7:11 TalousMakroanalyysiKeskuspankitFederal Reserve

Federal Reserven eilen julkaistut huhtikuun kokouksen pöytäkirjat nostivat esiin vahvaa talouskasvua, tuotannon pullonkauloja ja hiiskumista arvopaperiostojen vähentämisestä. Nostamme pöytäkirjoista esiin kolme olennaista kohtaa, joihin huomio etenkin kiinnittyi:

  • Tärkeimmäksi uutisotsikoissa nousivat esiin näkemykset siitä, että puheita rahapolitiikan kiristämisen suunnittelusta alkoi kokouksessa pulpahdella esiin. Federal Reserven pääjohtaja Jerome Powell on kieltänyt johdonmukaisesti puheet puheista, joissa olisi käsitelty elvytyksen poisvetämistä. Pöytäkirjojen mukaan ”moni” kokoukseen osallistunut kuitenkin ehdotti, että jos USA:n talous jatkaa matkaansa kohti keskuspankin tavoitteita, olisi joissain tulevista kokouksista aika aloittaa keskustelu suunnitelmasta arvopaperiostojen sopeuttamiseksi. Ensimmäiset merkit ”taper talkista” siis saatiin pöytäkirjoissa.
  • Mielestäni lähes yhtä tärkeä, mutta vähemmälle huomiolle jäänyt nosto pöytäkirjoissa liittyi inflaatioon. Toimitusketjujen pullonkaulat ja komponenttipula ovat olleet yksi hintojen nousun lähde, ja pöytäkirjoissa moni osallistuja huomautti, että niitä ei välttämättä ratkota nopeasti. Jos pullonkaulat säilyvät, ne voivat lisätä inflaatiopaineita myös tämän vuoden jälkeen. Kokouksessa siis osa oli sitä mieltä, että tuotannon hintapaineet voivat olla pysyviä, mikä osaltaan keikauttaa Fedin virallista linjaa väliaikaisesta inflaatiosta.
  • Federal Reserven talousennusteet ottivat pienen askeleen parempaan suuntaan maaliskuusta. Vaikka huhtikuussa ei yleisölle ennusteita julkistettukaan, tieto on tärkeä, koska se kertoo USA:n talouskasvun olleen Fedin odotuksiakin paremmin raiteillaan. Fedin tavoitteista ollaan kuitenkin edelleen kaukana etenkin työllisyyden osalta.

Pöytäkirjoista siis kävi ilmi, että Federal Reserven sisällä hiiskutaan rahapolitiikan kiristämisestä ja pysyvästä inflaatiosta. Pitää tosin muistaa, että kokouksen jälkeen on julkaistu yhdet heikot työllisyysluvut ja toiset vahvat inflaatioluvut.

Pöytäkirjat vahvistivat odotuksia siitä, että säädöistä arvopaperiostoihin aletaan puhua Q3:lla ja sanoista tekoihin, eli ensimmäisiin kuukausittaisten arvopaperiostojen vähennyksiin, ryhdyttäisiin loppuvuonna. Mikäli elvytystä jatkettaisiin nykytahdilla vielä vuoden loppuun, ehtisi se kasvattaa 2021 aikana Federal Reserven tasetta 1440 miljardilla dollarilla. Taseen kulmakertoimen on edelleen jyrkkä ja ostojen vähentämisessäkään tuskin kiirehditään. 

Marianne Palmu