Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Käyttäjätili

Hei anonyymi!

Luomalla maksuttoman Inderes-tilin, pääset käsiksi Inderesin analyysiin, voit tilata suositun aamukatsauksen ja seurata sinua kiinnostavia yhtiöitä sekä keskusteluita.

Luo tili

Onko sinulla jo Inderes-tili?

Hiljaisuuden äänet taukosivat, kun Powell nimitettiin uudelle kaudelle

Hiljaisuuden äänet taukosivat, kun Powell nimitettiin uudelle kaudelle

Artikkeli 23.11.2021 7:12 TalousMakroanalyysiFederal Reserve

And the vision that was planted in my brain

Still remains

Within the sound of silence

Hiljaisuuden ääniä Simon & Garfunkelin kappaleen mukaisesti saatiin kuunnella pitkään sijoittajien odotellessa presidentti Joe Bidenin nimitystä Federal Reserven pääjohtajaksi. Kirjoitin aiheesta viimeksi elokuussa, ja päätöksen piti tuolloisten tietojen mukaan syntyä kuukauden sisällä. Odotus kuitenkin jatkui, aina eiliseen asti: tuoreen Bidenin nimityksen mukaisesti Jerome Powellin valtakausi Federal Reserven pääjohtajana jatkuu vielä seuraavat neljä vuotta. Tätä oli pitkälti odotettu, sillä Powell on käytännössä koko ajan ollut vahvin ehdokas, vaikka Lael Brainard haastoikin häntä ansiokkaasti. Brainardin Biden nimitti varapääjohtajaksi, mikä oli hienoinen yllätys, sillä hänelle oli etukäteisarvailuissa kaavailtu valvonnasta vastaavan johtajan paikkaa. Mahdollisesti tällä haluttiin vahvistaa Brainardin mahdollisuuksia valinnassa keskuspankin seuraavaksi pääjohtajaksi tai valtiovarainministeriksi. Molemmat olivat Bidenille luontevia valintoja, sillä sekä Powellilla että Brainardilla on vahva fokus demokraateille tärkeän työmarkkinan toipumisessa.

Powellin nimitys Fedin johtoon tarkoittaa ennen kaikkea rahapolitiikan jatkuvuutta - ja parempaa ennakoitavuutta, mistä sijoittajat pitävät. USA:ssa indeksit tulivat huipputasoiltaan alas nimitysuutisen jälkeen, sillä samalla nimitys tarkoittaa myös vahvistusta nykyisille korkoennusteille. Toisaalta Powell oli myös monen markkinatoimijan suosikki valinnaksi, sillä ennakoitavuuden lisäksi tiedetään, että hän ei ole kavahtanut rahapolitiikan viemistä yhä elvyttävämpään suuntaan.

Federal Reserven pääjohtajana Powellilla on edessä osin samat haasteet kuin ensimmäisen kautensa alussa, nimittäin päätös koronnostojen tahdista. Vuonna 2018 Powell jatkoi Janet Yellenin linjaa koronnostoissa ja Federal Reserven ohjauskorko nousi 2,25-2,5 %:iin ennen taukoa ja sittemmin koronakriisiä. Nyt markkinaodotuksissa koronnostoja odotetaan taas ensi vuodelle. Ennen tätä päätöstä pitäisi kuitenkin muotoilla näkemys siitä, kuinka kuumia inflaatioluvut ovat ensi vuonna ja millä tahdilla arvopaperiostoja vähennetään lähikuukausina. Tästä lisätietoja saadaan joulukuun kokouksesta.

Marianne Palmu