Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Inderes julkistaa pörssiyhtiöiden käyttöön ennusteen ensi vuoden tulosruuhkapäivistä – pienten yhtiöiden kannattaa väistää tulossuma

Tulosjulkistuspäivän valinta voi olla ratkaiseva sen kannalta, saako pörssiyhtiö ääntänsä kuuluviin keskellä tuloskauden vilskettä. Jos luvut julkistetaan samana päivänä, kun joukko suuria tunnettuja yhtiöitä, on pienemmän pörssiyhtiön turha haaveilla saavansa palstatilaa mediassa. Ja vaikka palstatilaa saisi ja analyysejä kirjoitetaan, on huomion saaminen markkinoilla sitäkin vaikeampaa. Inderesin aamukatsaus on ollut tämän vuoden pahimpana ruuhkapäivänä 102 sivua.

Pörssiyhtiöissä valmistellaan parhaillaan ensi vuoden tulosraportoinnin kalentereita ja nopeimmat ovat jo kertoneet aikataulustaan. Tulosjulkistukset ovat vuosien ajan noudattaneet samaa kaavaa kasautuen aina tiettyjen viikkojen tietyille samoille päiville. Kyse on usein muutaman ruuhkaviikon torstaista. Tämä ongelma on yhteinen yhtiöille, sijoittajille, salkunhoitajille, analyytikoille ja taloustoimittajille. Pörssiyhtiöiden lukumäärän kasvaessa ajallisesti hajautetumpi tuloskausi olisi kaikkien etu.

Pörssiyhtiö voi väistää pahimmat ruuhkapäivät helposti, jos päivän valinnassa on edes muutama päivä joustovaraa. Ylivoimaisesti suosituin tulospäivä on torstai. Sen jälkeen tulee perjantai ja keskiviikko. Tiistai on yleisesti melko turvallinen valinta ja maanantaisin tuloksia tulee vain harvakseltaan. Tulosruuhkan voi väistää myös ajoittamalla tuloksen viikkoa ennen tai viikko jälkeen pahimman ruuhkaviikon. Etenkin pienempien pörssiyhtiöiden kannattaisi hyödyntää tätä.

Pörssimme tulosrytmi on ollut vuodesta toiseen niin toistuva, että ruuhkapäivät pystyy kohtalaisella varmuudella jo ennustamaan ensi vuodelle. Kävimme läpi historiallista tuloskausien rytmiä ja laadimme tämän pohjalta ensi vuoden tuloskausille kalenterin, joka ennakoi värikoodeilla, kuinka ruuhkainen mistäkin päivästä on odotettavissa. Huomioimme ennusteessa myös esimerkiksi hiihtoloman, pääsiäisen, vapun ja syysloman vaikutukset. Kalenteria vilkaisemalla voi nopeasti nähdä, osuuko suunniteltu tulosjulkistuspäivä todennäköiseen ruuhkapäivään.

Teimme ennusteen osaksi omaa ensi vuoden suunnitteluamme ja jaamme sen kaikkien yhtiöiden käyttöön. Kalenterin voi ladata tästä.

Mikael Rautanen