Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Käteisvyöry kiihtyy USA:n repo-markkinalla

Käteisvyöry kiihtyy USA:n repo-markkinalla

Artikkeli 21.09.2021 7:15 TalousMakroanalyysiFederal Reserve

Vuonna 2019 ja koronakriisissä likviditeetti oli kuihtumassa maailman suurimmasta panttilainaamosta ja nyt sitä vaikuttaa olevan liikaakin. New Yorkin Federal Reserve nimittäin raportoi maanantaina, että sen tekemät käänteiset repo-operaatiot ovat nousseet uuteen kaikkien aikojen ennätyksiin, 1224 miljardiin dollariin. Käänteinen repo-markkina on saanut lisäpuhtia Federal Reserven taannoisesta korkopäätöksestä, jossa keskuspankki nosti repo-korkonsa 0,05 prosenttiin aikaisemmasta nollasta. Tämä pienikin korko aiheutti kovan ruuhkan markkinalla, jossa keskuspankin arvopaperiostot ja valtiovarainministeriön tilien tasaaminen ovat kasvattaneet käteisylijäämää.

Lähde: Bloomberg

Yhdysvaltain repo-markkina on kuin suuri panttilainaamo, jossa hääräävät suuret ja pienemmät pankit, välittäjät sekä erilaiset (mm. hedge) rahastot. Repo-markkinalla toimijat joko hakevat tai myöntävät lyhytaikaista rahoitusta vakuuksia, eli USA:n velkapapereita, vastaan. Repo (repurchase agreement) on takaisinostositoumus, eli rahoituksen antaja myöntää varat panttia (vakuuksia) vastaan ja myyjä sitoutuu lunastamaan sen tyypillisesti seuraavana päivänä takaisin. Markkinan koko on valtava, 3 000 miljardia dollaria, ja se on elinehto monen muun markkinan (mm. velkakirjamarkkina) toimivuudelle. Laajempi rautalankateksti repomarkkinasta on luettavissa täällä.

Federal Reserve huolehtii viime kädessä markkinan toimivuudesta, ja 2019 se riensi tarjoamaan käteistä instituutioille. Nyt se puolestaan ottaa käteistä vastaan käänteisten repojen muodossa. New Yorkin Fedin johtaja John Williams kommentoi kesällä, että markkinan toiminta ei ole häiriintynyt, vaan on puhtaasti seurausta repo-korkojen nostosta, jolla myös lyhyisiin korkoihin yritetään saada lattiataso. Tässä mielessä tilanne ei siis ole yhtä huolestuttava kuin käänteisessä tilanteessa, jossa likviditeetti on vaarassa loppua.

Marianne Palmu