Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Käyttäjätili

Hei anonyymi!

Luomalla maksuttoman Inderes-tilin, pääset käsiksi Inderesin analyysiin, voit tilata suositun aamukatsauksen ja seurata sinua kiinnostavia yhtiöitä sekä keskusteluita.

Luo tili

Onko sinulla jo Inderes-tili?

Keskuspankkien superviikolle valmistaudutaan positiivisin odotuksin

Keskuspankkien superviikolle valmistaudutaan positiivisin odotuksin

Artikkeli 30.01.2023 6:51 TalousMakroanalyysiKiinan talous

Viime viikko oli Yhdysvaltain ja Euroopan osakemarkkinoilla nousuviikko. Euroalueen luottamusluvuista saatiin odotettua parempia tuloksia alkuvuodelta ja Kiinan uuden vuoden juhlinta näytti vihdoin kuluttajasektorin osalta paluuta normaalimpaan kysyntäympäristöön koronarajoitusten purun jälkeen. Rahapolitiikan superviikolle lähdetään siis positiivisin odotuksin. Keskiviikkona korkopäätöksensä julkaisee Federal Reserve ja torstaina EKP sekä Englannin keskuspankki. Sekä Fedin että EKP:n korkopäätöksestä on luvassa erillinen ennakko.

Osa keskuspankeista on jo kertonut jarrusta rahapolitiikan kiristyksessään. Näin teki viime viikolla Kanadan keskuspankki, joka on kärsinyt korkeasta inflaatiosta (joulukuussa 6,3 %) monen muun länsimaan tapaan. Viime viikollakin keskuspankki nosti ohjauskorkoaan 25 korkopisteellä 4,75 %:iin mutta samalla viesti, että ohjauskoron nostot loppuvat toistaiseksi. Yhdysvaltain ja Kanadan rahapolitiikka on kulkenut viime vuosina lähes synkronissa, ja Kanadan kanssa samansuuntaista viestiä odotetaan alkuvuonna Federal Reserveltä. EKP:n osalta koronnostot todennäköisesti jatkuvat pisimpään. Signaalit korkohuipun saavuttamisesta olisivat helpotus myös sijoittajille historiallisen kiristyssyklin jälkeen.

Kiinalainen uusi vuosi oli paluuta normaaliin

Viime viikolla vietetty kiinalainen uusi vuosi osoitti maan talouden olevan palautumassa kohti normaalia talousympäristöä. Bloombergin keräämien useasti päivittyvien talouslukujen perusteella kuluttajien patoutunut kysyntä on alkanut purkautua ja siitä on muodostumassa yksi Kiinan talouden tämän vuoden tukijaloista. Bloombergin mukaan hotellivarausten määrä viime ma-to ylitti koronapandemiaa edeltävän vuoden 2019 lukemat ja kulttuuri- sekä turismiministeriö kertoi viidenneksen väestöstä matkustaneen viikon aikana. Lukema on 23 % korkeampi kuin 2022 ja lähes koronapandemiaa edeltävillä tasoilla. Turismitulot kasvoivatkin 30 % ja suurimpien ravintoloiden ja vähittäismyyjien tulot 6,8 % viime vuodesta. Haasteitakin taloudessa kuitenkin riittää, mistä kertoo asuntojen ja autojen heikko kysyntä ja asuntohintojen lasku. Vasta helmikuun luvuista nähdään, onko kasvu kestävällä pohjalla Kiinassa.

Kiina-ennusteissa (Bloombergin konsensus) talouskasvun pitäisi kuitenkin selvästi piristyä tänä vuonna poikkeuksellisen alhaisesta 2022-lukemasta (3,0 %) nykyisten ennusteiden mukaiseen 5,1 %:iin. Etenkin vähittäismyynnin kasvulle povataan piristymistä, viime vuoden 1,4 %:sta tämän vuoden 7,3 %:iin. Trendikasvun hidastuminen näyttää Kiinankin taloudessa vääjäämättömältä mm. demografiset tekijät huomioiden.

Marianne Palmu