Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.
Etsi
Käyttäjätili

Hei!

Luo ilmainen tili jotta voit seurata yrityksiä, osallistua foorumin keskusteluun sekä kommentoida meidän sisältöä. Valitse sinulle sopivin tili.

Oliko sinulla jo tili?

Kirjaudu sisään

Kiinan tuottajahintojen heikkous voi levitä muihin talouksiin

Kiinan tuottajahintojen heikkous voi levitä muihin talouksiin

Artikkeli 12.06.2019 6:51 MakroanalyysiEurotalousKiinan talousUSA:n talousTalous

Kiinan inflaatio on hidastunut selvästi viime kuukausina, ja aamulla julkaistujen lukujen mukaan toukokuussa etenkin tuottajahintojen nousu painui yhä lähemmäs nollaa vuodentakaiseen verrattuna. Tuottajahintojen nousu jäi 0,6 %:iin. Kuluttajahinnoissa inflaatio oli ripeämpää (+2,7 % vuodentakaisesta lähinnä nousseen ruuan hinnan (+7,7 %) vuoksi.

Tuottajahintojen kehitystä on mielenkiintoista seurata, koska se heijastelee osaltaan Kiinan talouden aktiviteettia, kutsutaanhan Kiinaa maailman tehtaaksi. Tuottajahinnoissa on sisällä mm. kysyntäkehitys kotimaassa ja muualla, ja aamun lukemat näyttävät Kiinan näkymän jälleen heikentyneen. Lukema ei ollut yllätys, sillä Kiinan teollisuuden ostopäällikköindeksit painuivat toukokuussa jälleen 50:n alapuolelle kertoen tuotannon supistumisesta, ja tällä viikolla julkaistujen lukujen mukaan tuontiluvut olivat heikkoja heijastellen hiipuvaa kotimarkkinakysyntää.

Kiinan painoarvo näkyy myös inflaatioluvuissa muualla, ja viime aikoina on herännyt kysymyksiä siitä, kuinka meneillään oleva tuontitullimittelö muuttaa inflaatiodynamiikkaa muissa talouksissa: kiihtyykö hintojen nousu tulleja nostaneessa USA:ssa, kun tullimaksut siirretään kuluttajahintoihin, ja hidastuuko inflaatio entisestään esimerkiksi Euroopassa, jossa tarjonta voi lisääntyä väliaikaiseksi kiinalaistehtaiden tuotannon kohdistuessa myös sinne?

Ainakin alla olevan kuvion mukaan näyttää siltä, että tuontihintojen nousupaineet ovat toistaiseksi jääneet vähäisiksi USA:ssa. Päinvastoin, tuontihintojen nousu on hidastunut sielläkin. Inflaatio on jäänyt alhaiseksi myös euroalueella. Toki dynamiikka voi ajan mittaan muuttua ja inflatoriset vaikutukset lisääntyä. Mielestämme hintojen nousun sijaan suurempana riskinä on, että koemme toistamiseen vuosien 2014-2016 kaltaisen kehityksen, jossa deflaatioriskit siirtyvät Kiinasta muualle maailmaan kansainvälisen kaupan kautta. Tämä on mahdollista etenkin Kiinan talousnäkymän heikentyessä. Toisaalta hintapaineiden helpottaminen lisää perusteita keskuspankeille kääntyä kohti elvyttävämpää rahapolitiikkaa. Olemme käsitelleet mm. USA:n korko-odotuksia tuoreella videolla.