Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Kiinan tuottajahintojen nousu kiihtyi kovimmaksi 26 vuoteen

Kiinan tuottajahintojen nousu kiihtyi kovimmaksi 26 vuoteen

Artikkeli 10.11.2021 7:08 TalousMakroanalyysiKiinan talous

Kiinan tuottajahintojen nousu kiihtyi lokakuussa kovimmaksi 26 vuoteen, käy ilmi aamulla julkaistuista luvuista. Tuottajahinnat nousivat 13,5 % vuodentakaisesta, mikä ylitti markkinaodotukset. Vielä toistaiseksi tuottajahintojen nousu ei ole heijastunut täysimääräisesti kuluttajahintoihin, jotka nousivat 1,5 % vuodentakaisesta.

Kuluttajahintojen hitaan nousun takana oli erityisesti laskenut sianlihan hinta, sillä Kiinan tilastotoimiston mukaan ilman sianlihaa kuluttajahintainflaatio olisi yltänyt 2,5 %:iin. Nousun odotetaan tuottajahintojen lukujen valossa edelleen kiihtyvän, sillä yritykset ovat tyhjentäneet varastojaan ja monet kiinalaiset ruokajätit ovat viime viikkoina Reutersin mukaan ilmoittaneen vähittäismyyntihintojen noususta.

Tuottajahintojen nousun taustalla on edelleen vahvasti energia. Kivihiilen louhinta kallistui lokakuussa 103,7 % ja öljynjalostaminen 59,7 % vuodentakaisesta. Kiinassa päästörajoitukset ja kysynnän ja tarjonnan epätasapaino kärjistyi suoranaiseksi energiakriisiksi, mutta viime aikoina tilanne on hieman helpottunut ja kivihiilen keskihinta lähtenyt pieneen laskuun. Talven tuleva lämmitystarve kuitenkin lisää energian kysyntää ja rajoittaa hintojen laskua.

Lähde: Bloomberg

Tuottajahintojen nousu maailman tehtaana tunnetussa Kiinassa nostaa tuontihintoja myös USA:ssa ja Euroopassa. Tuottajahintojen noususta onkin tulossa laaja ilmiö, sillä eilen julkaistujen lukujen mukaan tuottajahinnat nousivat lokakuussa myös USA:ssa ripeään tahtiin, 8,7 % vuodentakaisesta. Kun Kiinan teollisuustuotanto samaan aikaan sakkaa, luottoimpulssi laskee (ks. kuvio) ja talouskasvu hidastuu, stagflaatio alkaa kummitella mielissä. Energiatuotannon ongelmia pidetään vielä suhteellisen lyhytaikaisena, mutta talouskasvun hidastumista pitkän aikavälin tosiasiana. Talous- ja rahapolitiikan liikkumavara on Kiinassa kaventunut, sillä velkaantumisen sijaan päätöksentekijät pyrkivät saamaan kasvun lähteet kestävämmiksi, joten nopeita kasvuruiskeita ei ole saatavissa.

Kuvio. Kiinan luottoimpulssi ja globaali op-indeksi (lähde TS Lombard, kuvio lokakuulta)

Marianne Palmu