Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Kuopan seinä on korkea – katsaus sijoittajan talousmittareihin

Kuopan seinä on korkea – katsaus sijoittajan talousmittareihin

Artikkeli 30.06.2020 6:17 TalousMakroanalyysiEurotalousUSA:n talous

On aika vilkaista jälleen sijoittajan tärkeimpiin talousmittareihin. Toukokuussa talouslukujen mukaan kurkistettiin globaalin talouden kuopan pohjalta, josta nousemisen määrää viruksen käyttäytyminen ja rajoitustoimien purku. Edelleen kesäkuussa näyttää siltä, että pahin kurimus taloudessa on takana, mutta kuopan seinä jyrkkä ja korkea, minkä vuoksi talouden elpyminen koronakriisiä edeltäville tasoille voi kestää vuosia. Vaikka lasku on loiventunut, se jatkuu edelleen.

Kesäkuun talousluottamusluvut jatkuivat elpymistä toukokuun luvuista, mutta tahti ei kaikilta osin ole ollut odotusten mukainen. Maanantaina julkaistiin viimeisimpänä euroalueen luottamusluvut, jotka paranivat toukokuusta mutta jäivät odotuksista etenkin palvelualojen osalta. Palvelualat ovatkin pahimpia kärsijöitä koronapandemiasta. Jo Kiinan paria kuukautta muuta maailmaa edellä olevasta kehityksestä oli havaittavissa, että alamäki oli jyrkkä.

Ostopäällikköindeksien kuvaajissa (alla) on havaittavissa jopa V-muodon kaltaista elpymistä, jonka ei kuitenkaan saa antaa liikaa hämätä, sillä alle 50:n lukemat tarkoittavat edelleen näkymien heikkenemistä. Toipumistakin toki on jo nähty, sillä ostopäällikköindeksien perusteella  aktiviteetti on kääntynyt joissain maissa, kuten Ranskassa, kasvuun. Kasvua on nähty viime kuukaudet myös Kiinassa, mutta se on ollut hyvin maltillista. Tiistaiaamulla julkistettu Kiinan virallinen teollisuuden ostopäällikköindeksi onnistui ylittämään odotukset (lukema 50,9 vs. Reutersin konsensusennuste 50,4). Kiinassa huolenaiheena ovat varovainen kuluttajasektori ja vaisu ulkomaankysyntä.

Kuluttajaluottamus on näyttänyt pieniä elonmerkkejä euroalueella, mutta USA:ssa kehitys on luottamuslukujen perusteella ollut vaihtelevampaa. Yksityisen kulutuksen ja kotitalouksien roolia ei voi liikaa korostaa, sillä yksityinen kulutus muodostaa lähes 70 % USA:n BKT:sta. Merkittävän painoarvonsa vuoksi muutokset kulutuksessa heijastuvat myös talouskasvuun. Q1:llä yksityisen kulutuksen vaikutus  USA:n talouskasvuun oli -4,7 %-yksikköä (BKT kokonaisuudessaan -5,0 %), eli talouden supistuminen selittyi pitkälti kulutuksen muutoksella. Q2:lla luvuista odotetaan selvästi rumempia.

Keskuspankkien elvytyskoneet ovat käynnissä täydellä tahdilla ja miksipä ei, sillä inflaatio-odotukset ovat painuneet entisestään koronapandemian aikana. Enää ei inflaatiota pidetä uhkana pitkälläkään aikavälillä: euroalueella inflaation ei odoteta yltävän Bloombergin mukaan EKP:n kahden prosentin tavoitteeseen edes seuraavan 30 vuoden aikana. Tämä on merkki hyvin vaimeasta talouskasvunäkymästä.

Paluu normaaliin on globaalista taloudesta vielä kaukana ja selvästi parempia lukuja pitäisi loppukesästä alkaa nähdä, jotta odotukset talouden asteittaisesta elpymisestä H2:lla saisivat konkretiaa taakseen. Suunta on kuitenkin oikea.

Makroanalyysit jäävät kesätauolle. Aurinkoista kesää katsausten lukijoille!

Tekstiä päivitetty 30.6. klo 6.16, lisätty Kiinan teollisuuden luvut.

Marianne Palmu