Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Käyttäjätili

Hei anonyymi!

Luomalla maksuttoman Inderes-tilin, pääset käsiksi Inderesin analyysiin, voit tilata suositun aamukatsauksen ja seurata sinua kiinnostavia yhtiöitä sekä keskusteluita.

Luo tili

Onko sinulla jo Inderes-tili?

Markkinoilla hermoillaan Venäjän hyökättyä Ukrainaan, eurooppalaisilla muhkeat säästöt

Markkinoilla hermoillaan Venäjän hyökättyä Ukrainaan, eurooppalaisilla muhkeat säästöt

Artikkeli 24.02.2022 7:33 TalousMakroanalyysiEurotalousRaaka-aineet

Aasian markkinoilla oltiin aamulla mollivoittoisissa tunnelmissa, kun uutiset Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan kirivät sijoittajien keskuudessa. Myös Brent-öljyn hinta ampaisi yli 100 dollarin rajan ensimmäistä kertaa vuoden 2014 jälkeen ja turvasatamavaluutta dollari vahvistui 0,5 % valuuttakoriaan vastaan. Nyt näyttää siltä, että maailmanpolitiikan kannalta helpot ja diplomaattiset ratkaisut Ukrainan kriisiin eivät toteudu, ja Venäjä etenee joukkoineen kohti Ukrainan pääkaupunkia Kiovaa. Samalla myös kauaksi karanneet korko-odotukset ovat palanneet lähemmäs maan pintaa: todennäköisyys Federal Reserven 0,5 %-yksikön koronnostolle on laskenut 13,3 %:iin, kun se vielä viikko sitten oli FedWatchin mukaan yli 45 %. Koronnostoa siis edelleen odotetaan, mutta 0,25 %:lla. Samoin korko-odotukset koko vuoden osalta ovat tulleet himpun verran alaspäin.

Koska kriisiin lopullista laajuutta voidaan tässä vaiheessa vain arvuutella, epävarmuus raaka-aine- ja osakemarkkinalla on korkealla. Lisätietoja Venäjää vastaan asetettavista pakotteista saataneen lähipäivinä. Ukrainan kriisin vaikutuksia Fortumin tytäryhtiö Uniperiin käsitellään tänään Uniperin tuloskommentin yhteydessä.

Eurooppalaiset ryhtyivät säästötalkoisiin

Eurooppalaisten pankkitileillä lepää merkittävä yksityisen kulutuksen lähde, jos sitä hyödynnetään. IMF:n blogissa julkaistujen estimaattien mukaan euroalueen kotitaloudet säästivät vuosina 2020 ja 2021 ”sukanvarteen” lähes 1000 miljardia euroa ylimääräistä. Toisin sanoen nämä ovat säästöjä, jotka kotitaloudet olisivat kuluttaneet, jos koronapandemia ei olisi vienyt yhteiskuntaa poikkeustilaan. Tämä summa vastaa noin 8 %:a euroalueen bkt:sta ja 25 % yksityisestä kulutuksesta. Talous saisi siis kovan kasvupyrähdyksen, jos tämä summa siirtyisi pankkitileiltä, joilla se nyt makaa, kulutukseen.

Luvut kuvaavat valtavaa potentiaalia yksityisessä kulutuksessa, mutta olisi aivan liian optimistista odottaa, että kotitalouksien tilien saldo tyhjenisi kertaheitolla. Menetettyä kulutusta on nimittäin hyvin vaikea korvata, sillä kotitaloudet säästivät etenkin palveluista tai vapaa-ajan aktiviteeteista. Pandemian väistyessä kotitaloudet tuskin käyvät päivittäin ravintolassa tai kampaajalla – tai ottavat sapattivapaata matkustellakseen olan takaa. Tämän vuoksi kulutuksen odotetaan lähinnä normalisoituvan, ei niinkään ylikuumentuvan. Tätä tukevat myös kuluttajien säästösuunnitelmat, jotka ovat edelleen pysyneet hyvin korkealla.

Yhdysvalloissa elvytyssekit vähensivät polarisoitumista

Toistaiseksi tiedot säästöjen jakautumisesta eri tuloluokkien välillä on saatu vaihtelevia tietoja alueittain. Yhdysvalloissa etenkin valtion elvytysohjelmat säästöjä. Bloombergin laskelmien mukaan pankkitileille kasaantunut summa vastaa alemmissa tuloluokissa noin viiden kuukauden ansioita (ansiot laskettuna ennen pandemiaa) ja keskituloisilla noin kahden kuukauden ansioita. Kuten alla olevasta kuviosta on huomattavissa, Yhdysvalloissa ylimääräiset säästöt kasaantuivat pandemian aikana tasaisemmin kuin edeltävällä kahden vuoden jaksolla, mikä selittyy mm. valtion tukipaketein.

Lähde: Bloomberg

Toki täytyy huomioida se, että prosenttiosuudet voivat hämätä. New York Timesin laskelmien mukaan matalan tulotason kotitalouksien säästöt saattoivat kasvaa pandemian aikana kymmenillä prosenteilla mutta silti niiden tileillä oli vain noin 1000 dollaria. Kun kyse on kokonaisvarallisuudesta eikä vain tilisäästöistä, koronapandemian hyödyt valuvat pitkälti rikkaimman prosentin laariin (ks. kuva).