Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.

OPECilta aikaisempaa ankeampi näkemys öljyn kysynnän kehityksestä

Öljyntuottajajärjestö OPEC julkaisi perjantaina aikaisempaa ankeamman näkemyksen öljymarkkinan kysynnästä loppuvuodelle. Järjestön mukaan öljyn kysynnän kasvu on vuonna 2019 1,10 miljoonaa barrelia/pvä. Laskua ennusteessa oli 40 000 barrelia/pvä eli n. 3,6 %. Muutos ennusteeseen tuli pitkälti maailmanpoliittisten ongelmien (kauppasota, Brexit) jatkumisen myötä. Tämän myötä OPEC laski maailmantalouden kasvuennustettaan hieman tälle vuodelle (nyt 3,1 %, aik. 3,2 %). Ensi vuoden ennusteet öljyn kysynnälle (1,14 miljoonaa barrelia/pvä) ja talouskasvulle (3,2 %) pysyivät kuitenkin ennallaan.

Etenkin talouden fundamentit ovat painaneet öljyn hintaa viime aikoina, ja esimerkiksi Brent-laadun hinta on laskenut toukokuun yli 70 dollarin tasoilta nykyisille alle 60 dollarin tasoille (ks. kuvio). OPEC-maat ja Venäjä ovat yrittäneet tasapainottaa hintaa tuotannonleikkauksilla, ja esimerkiksi heinäkuussa tuotanto supistui kaikilla 14 OPECin jäsenmaalla 29,61 miljoonaan barreliin päivässä (-0,8 %). OPEC kumppaneineen on rajoittanut tuotantoa vuodesta 2017 lähtien, mutta tuotanto on vastaavasti kasvanut järjestön ulkopuolella ja etenkin USA:ssa varastotasot ovat olleet historiallisestikin korkeilla tasoilla. Tämä on toiminut vastapainona tuotannonleikkauksille ja lisääntynyt tarjonta on painanut osaltaan öljyn hintaa.

Vuosiksi 2019-2021 Brent-laadun mediaanihinta liikkuu 66-67 dollarissa ja WTI-laadulle 59-60 dollarissa (Reutersin konsensus, mediaani), joten markkinoilla odotetaan öljyn hinnan nykytasoilta vielä nousevan. Öljyn hintaa tukevana tekijänä on OPEC-maiden sitoutuminen tuotannonleikkauksiin, mutta epävarmuus kysynnän jatkumisesta painaa nykyennusteiden taustalla.

Marianne Palmu