Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

USA:n inflaatio kiihtyi 31 vuoden huippuihin, väliaikaispuhe täytti 8 kuukautta

USA:n inflaatio kiihtyi 31 vuoden huippuihin, väliaikaispuhe täytti 8 kuukautta

Artikkeli 11.11.2021 6:45 TalousMakroanalyysiUSA:n talousFederal Reserve

Yhdysvaltain eilen julkaistut inflaatioluvut olivat odotettua korkeampia. Kuluttajahintojen nousu kiihtyi lokakuussa 6,2 %:iin ja energian sekä ruuan hinnoista puhdistettu pohjahintojen nousu 4,6 %:iin vuodentakaisesta. Inflaatio on ollut nyt yli Federal Reserven kahden prosentin tavoitteen 8 kuukautta putkeen, maaliskuusta lähtien. Samoin Federal Reserven väliaikaisuusmantra alkaa sekin lähestyä vuosipäivää, sillä sana väliaikainen (transitory) näkyi ensimmäistä kertaa keskuspankin päätöksessä viime huhtikuussa.

Lokakuun inflaatioluvuissa on Federal Reserven kannalta monta ikävää tekijää. Sen lisäksi, että hintapaineet ovat osoittautuneet pitkäkestoisiksi, ne ovat myös entistä laaja-alaisempia ja kiihtymään päin. Hintojen nousu kuukausitasolla oli nimittäin lokakuussa 0,9 % ja kovinta neljään kuukauteen. Lisäksi koronapandemiasta toipumiseen vahvasti linkittyneet sektorit (kuten käytetyt autot ja noutoruoka) eivät enää olleet ainoita inflaation lähteitä, vaan muut sektorit dominoivat luvuissa (ks. kuvio). Kun otetaan lisäksi huomioon tuottajahintojen nousu suurissa talouksissa ympäri maailman, väliaikaisuutta on vaikea enää perustella.

Kuvio. Inflaation lähteet: talouden avaamiseen liittyvät sektorit vs. muut sektorit ja energia (lähde: Bloomberg)

Kyllä markkina tietää?

Inflaatiolukemienkin nojalla paine keskuspankin ennusteita ja rahapolitiikan kiristämistä kohtaan on lisääntynyt, sillä aika ei ole ollut keskuspankin puolella. Viime viikon korkopäätöksen jälkeisessä lehdistötilaisuudessa keskuspankin pääjohtaja Jerome Powellkin myönsi, että tarjonnan pullokaulat ja koholla oleva inflaatio ovat talouden kiusana pitkälle ensi vuoteen. Tarkempaa ajoitusta oli Powellin mukaan vaikea arvioida, mutta koronnostoista ei siitä huolimatta kokouksessa puhuttu.

Kuitenkin yhä useampi markkinatoimija äänestää nousevien korkojen puolesta. CME Groupin julkaisevan Fed Watchin mukaan futuurimarkkinalla hinnoitellaan ohjauskoron nostoa jo kesäkuulle. Todennäköisyys nimittäin sille, että ohjauskorko olisi nykytasolla on enää vaivaiset 29,7 %, kun se kuukausi sitten oli yli 70 %. Vuoden loppuun mennessä futuurimarkkinalla puolestaan pallotellaan 2-3 nostoa, kun kuukausi sitten 1-2 nostoa pidettiin todennäköisempänä vaihtoehtona. Fedin onneksi se ei lukinnut askeleita arvopaperiostoista pitkäksi aikaa, ainoastaan marras-joulukuulle, jonka jälkeen se voi arvioida tahtia uudelleen. Inflaatiolukemat ja tuoreet työllisyysluvut puoltavat tällä hetkellä nopeampaa tahtia, jolloin netto-ostot saataisiin lopetettua jo ennen kesäkuuta.

Valkoisen talonkin murhe

Rahapolitiikan lisäksi inflaatio on myös talouspoliittinen kysymys: tilanteessa, jossa amerikkalaiskuluttaja kamppailee nousseiden ja heikkenevän ostovoiman keskellä (reaalipalkat ovat olleet laskussa), myös presidentti Joe Bidenin suosio on kääntynyt laskuun. Reutersin mukaan Biden kuvaili liian korkeaa inflaatiota keskiviikkona kärkiprioriteettinaan. Bidenin ajama 1000 miljardin dollarin infrastruktuuripaketti meni viikonloppuna läpi kongressissa, mutta kritiikkiä on noussut myös siitä, kuinka talouspolitiikan menopuolen lisäämisellä entisestään ruokitaan hintapaineita. Federal Reserven murhe on siis myös Valkoisen talon murhe.

Marianne Palmu