Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Vieraileva analyytikko: Aasian pettymys

Toiveet Aasian maiden kyvystä pitää epidemia kurissa kevyillä toimenpiteillä jatkavat himmenemistään. Japani teki uuden huipun tänään 225:llä positiivisella testituloksella. Vain viisi päivää sitten Japanissa ei ollut nähty yhtään yli sadan tapauksen päivää. Tokio teki tänään oman ennätyksensä 78:lla tapauksella ja nyt Osakassakin oli 28. Lienee selvää, että Japani tulee kiristämään talouden sulkemista lähiviikkoina.

Singapore teki oman ennätyksensä 74:llä koronavirustapauksella. Yli 70:n infektion päiviä on nyt viimeisen kahdeksan päivän jaksolla tullut kolme - tätä aikaisemmin ei koskaan. Usko Japanin ja Singaporen mallien toimivuudesta horjuu ja tämä näkyy pörsseissä kautta maailman. Nikkein 4,5 %:n lasku viime yönä määräsi Euroopan ja Amerikan pörssien tahdin tänään. Kello 13.20 Itärannikon aikaa S&P oli 4,3 %:n laskussa.

Amerikan poliittinen pakka on sekaisin - eri osavaltiot menevät täysin eri rytmeillä turvatoimissaan. Esimerkiksi Florida kieltäytyy edelleen julistamasta kotonapysymismääräystä huolimatta maanantain järkyttävästä, yli tuhannen uuden tapauksen epidemiakasvusta, joka nosti osavaltion yli 7000:n virustartunnan kerhoon. Floridan tilanne on erityisen huolestuttava, koska testaus siellä on ollut takkuista.

Michigan on Keskilännen murheenkryyni - Detroitin hurja infektiokasvu on johtanut yli 7600:aan positiiviseen testiin ja kuolinluvuissa Michigan on nyt jo Amerikan kolmanneksi pahin osavaltio. Alamme nähdä, kuinka Etelävaltioiden ja Keskilännen korkeat diabetesluvut vaikuttavat kuolleisuuteen ja maisema on karu. Louisianassa yli 40 % koronavirukseen kuolleista on diabeetikoita, joka on varmaan yksi syy alueen kuolleisuuden nousuun yli 4 %:iin tautitapauksista.

Positiivisena uutisena on edelleen Italian, Saksan ja monen muun Euroopan maan selkeästi hidastuva uusien tapauksien kasvu. Tosin Cuomo juuri sanoi televisiossa, että New York odottaa epidemiahuippua huhtikuun lopussa - hän selvästi halusi toppuutella odotuksia kuun puolivälin huipusta, jota Washingtonin Yliopisto povasi New Yorkille viime viikolla.

Nyt odotetaan. Odotetaan selvyyttä siitä, onko epidemia-aalto nousemassa Japanissa ja Singaporessa ja joutuvatko Aasian maat kiristämään toimiaan. Odotetaan uutta ennustetta New Yorkin tautihuipulle. Odotetaan selvempää kuvaa siitä, kuinka syvälle Etelän osavaltiot sukeltavat ja onko löysempi kontrolli siellä pahentamassa tilannetta oleellisesti. Tukipakettijuhlat taisivat jäädä viime viikon humuksi.

Analyytikko
Tero Kuittinen
--

Vierailevan analyytikon aiemmat kirjoitukset:
Huipun jälkeen (31.3.2020)
Perjantain piina (27.3.2020)
Surun prosesstointi (26.3.2020)
Yö on hellä (25.3.2020)

Inderes.fi:ssä julkaistaan myös vierailevan analyytikon Tero Kuittisen kirjoituksia markkinatunnelmista. Kuittinen omaa pitkän taustan analyytikkona ja hän tulee kommentoimaan markkinatunnelmaa suoraan Yhdysvalloista käsin. Tero Kuittisen näkemykset eivät edusta Inderesin näkemystä, eikä niitä ole syytä tulkita sijoitussuosituksena.

Tero Kuittinen on analyytikko, joka on työskennellyt muun muassa Alliance Capitalin ja MKM Partnersin osaketutkimusyksiköissä New Yorkissa. Tällä hetkellä hän auttaa suomalaisia teknologiayrityksiä niiden USAn vientiponnistuksissa ja toimii Broadway Tech Acceleratorin neuvonantajana. Hän on biokemian maisteri ja opiskellut virologiaa Helsingin yliopistossa.

Tero Kuittinen