Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Vieraileva analyytikko: Amerikalla on avautumiskuume

Nuoruudessani uutisissa aina tulkittiin Neuvostoliiton politiikan tuulia pienistä vihjeistä, joita löytyi Pravdasta. Kenen kuva oli etusivulla? Ketä kritisoitiin ja kuinka rajusti? Trumpin hallinnon Pravda on Fox News - ja Amerikan politiikan käännekohtia ei tarvitse etsiä rivien väleistä. Fox alkaa rummuttaa etukäteen Trumpin uusia strategioita tunti toisensa jälkeen, aamusta iltaan, kunnes koko Republikaaninen puolue on samassa rivissä. Ja tällä viikolla teema on kristallinkirkas - Amerikan talous pitää avata pian ja koronaviruksen riski on yliarvioitu.

Osakemarkkinat rakastavat tätä uutta käännettä, jota vahvistavat Itävallan, Tanskan ja Uuden Seelannin ilmoitukset omista talouden vapauttamisen alkamisesta lähiviikkoina. Saksan ja Italian uusien tapausten kasvuvauhti jatkaa hiipumistaan ja New Yorkissa sairaalahoitoa vaativien tartuntatautien määrä on edelleen laskussa, vaikka kuolintapauksissa tulikin tänään uusi huippu.

Oikeistoon kallellaan olevien uutiskanavien rummutus on ollut viime päivinä huumaava - siellä kerrotaan, että New Yorkin ensiapuvuoteiden tarve on vain 20 % aiemmin odotetusta; suurin osa virukseen kuolleista onkin oikeasti kuollut sydänkohtauksiin ja syöpään; Bill Gates aikoo rikastua koronakriisillä; klorokiini parantaa kaikki sairastuneet päivässä; sairaalat suurkaupungeissa ovat itse asiassa enimmäkseen tyhjiä, jne. Tämän riehakkaan uutiskarnevaalin lisäksi isot ja arvovaltaiset New Yorkin pankit ovat alkaneet tehdä omaa, hienovaraisempaan painostustaan - analyytikot painottavat eri tavoilla toukokuun alun talouden avaamisen välttämättömyyttä.

Käytännössä on selvää, että Trump tulee lähipäivinä ilmoittamaan talouden avaamisen alkavan viimeistään kolmen viikon sisällä. New Yorkin epidemian huipentumisella on tärkeä rooli tässä prosessissa. Amerikan iso ongelma vain on se, että Etelävaltioiden epidemiat näyttävät nyt merkkejä pahenemisesta. Georgia, Texas, Mississippi ja moni muu osavaltio ovat selvästi testanneet liian vähän ja raportoineet kuolemista aivan liian kevyellä kädellä. Niiden todellista tilaa on vaikea edes hahmottaa tässä vaiheessa. Uusi Seelanti ja Tanska puhuvat nyt talouden avaamisesta, koska ne kävivät läpi erittäin tiukan kansallisen karanteenin. Amerikassa ei koskaan tehty kansallisia päätöksiä ja monissa osavaltioissa esim. kirkot ja strip tease -klubit ovat edelleen auki.

Amerikka tulee todennäköisesti seuraamaan maailman edistyneimpien maiden avautumisaikatauluja, vaikka täällä on eväät levällään. Lyhyellä aikataululla tämä on markkinoille nannaa. Hyvänä esimerkkinä tästä on McDonald’s - se ilmoitti juuri -22 %:n myynninlaskusta maailmanlaajuisesti ja varoitti tylysti vaikeasta tulevaisuudesta. Mutta osake oli miltei prosentin nousussa iltapäivällä. Markkinat ovat nyt valmiita hyväksymään pahoja numeroita niin kauan kun ne uskovat, että Amerikan talous avautuu merkittävästi toukokuun alussa. On hyvin todennäköistä, että tätä siirtoa tulisi seuraamaan uusi tautiaalto heinäkuulle, mutta juuri nyt sijoittajille riittää ensi kuussa häämöttävä unelma kaiken palautumisesta ennalleen.

Analyytikko
Tero Kuittinen
--

Vierailevan analyytikon aiemmat kirjoitukset:
Raju käänne New Yorkissa (6.4.2020)
New Yorkin musta pääsiäinen (5.4.2020)
Analyytikkojen minuetti (2.4.2020)
Aasian pettymys (1.4.2020)
Huipun jälkeen (31.3.2020)
Perjantain piina (27.3.2020)
Surun prosesstointi (26.3.2020)
Yö on hellä (25.3.2020)

Inderes.fi:ssä julkaistaan myös vierailevan analyytikon Tero Kuittisen kirjoituksia markkinatunnelmista. Kuittinen omaa pitkän taustan analyytikkona ja hän tulee kommentoimaan markkinatunnelmaa suoraan Yhdysvalloista käsin. Tero Kuittisen näkemykset eivät edusta Inderesin näkemystä, eikä niitä ole syytä tulkita sijoitussuosituksena.

Tero Kuittinen on analyytikko, joka on työskennellyt muun muassa Alliance Capitalin ja MKM Partnersin osaketutkimusyksiköissä New Yorkissa. Tällä hetkellä hän auttaa suomalaisia teknologiayrityksiä niiden USAn vientiponnistuksissa ja toimii Broadway Tech Acceleratorin neuvonantajana. Hän on biokemian maisteri ja opiskellut virologiaa Helsingin yliopistossa.

Tero Kuittinen