Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Vieraileva analyytikko: Amerikan outo Vappu

Siis Amerikassa nimenomaan ei ole ennen tätä vuotta juhlittu Vappua - sitä pidettiin aikanaan kommunistien salajuonena työväen villitsemiseksi ja sen tilalle kehitettiin Labor Day, joka on syksyllä. Mutta tänä tummana vuotena Trumpille on kehittynyt valtava tarve julistaa toukokuun ensimmäinen päivä talouden avautumisen karnevaaliksi. Viime viikon iso osakeralli on rakentunut varsin pitkälti sen varaan, että sijoittajat ovat kuunnelleet Trumpin jokapäiväisiä monologeja televisiossa toukokuun ensimmäisen päivän isosta käännekohdasta. Trump on alkanut käyttää termiä ”Big Bang” kuvailemaan kuinka nopeasti kaupat ja työpaikat avautuvat uudestaan kuun vaihteessa. Eilen hän jopa lupasi, että avautuminen taitaa alkaa jo ennen toukokuun alkua. Koska Trump on nyt televisiossa jopa kaksi tuntia joka päivä, tämä laveiden lupausten virta on jenkeille jokapäiväinen rituaali, juuri ennen illallista.

Mutta niinkuin usein käy Trumpin isojen suunnitelmien kanssa, kun lupaukset on tehty, alkaa hänen lähipiirinsä jossain vaiheessa vuotaa medialle ”korjaavaa” informaatiota odotusten laskemiseksi. Tämä prosessi alkoi nyt keskiviikkona. CNN, Bloomberg, Wall Street Journal ja muut johtavat mediat ovat alkaneet kartoittaa talouden avaamisen prosessia ja tuokiokuvat makkaratehtaalta ovat juuri niin groteskeja kuin voi kuvitella. Keskiviikkona Amerikan uutisvirtaa dominoi Valkoisen Talon sisältä tulevat merkit täydestä kaaoksesta taloussuunnittelun prosessinhallinnan tiimoilta.

Washington Post raportoi, että äärioikeistolainen koalitio, jota vetää Stephen Moore ja FreedomWorks on suorassa konfliktissa Faucin ja muiden terveyseksperttien kanssa toukokuun ensimmäisen päivän avautumisen viisaudesta. Mooren suunnitelmaan kuuluu muun muassa avata palvelut niissä kunnissa, joissa ei ole raportoitu yhtään infektiota. Tämä on tietenkin täysin absurdi ajatus, koska testaus on monissa osavaltioissa niin ohutta ja ihmiset ajaisivat kunnasta toiseen ravintoloihin rälläämään. Esimerkiksi Bronxin tautikeskittymästä pääsee 30 minuutin automatkalla kuntaan, jossa ei ole yhtään sairastunutta. Moni alue, joka näytti puhtaalta kaksi viikkoa sitten, on nyt alkavassa kriisissä; Etelä-Dakotassa on sianlihatehdas, jossa juuri paljastui yli 500 infektiota työntekijöiden joukossa.

CNN taas raportoi, että ”avautuminen” on nimettömien hallituslähteiden mukaan lähinnä symbolinen askel ja rajoittuu alkuvaiheissa vain harvoihin alueisiin ja yrityksiin. Talousneuvonantaja Mnuchinin mukaan talouden avaamisen ”asiantuntijatiimissä” tulee olemaan 100 ihmistä, jotka suunnittelevat prosessia - muun muassa Jared Kushner, Ivanka Trump sekä ammattipainimisen ja amerikkalaisen jalkapallon johtavia nimiä. Toukokuun alkuun on kaksi viikkoa. Tiimi ei ole vielä tavannut kertaakaan.

Trump itse sanoi eilen, että uuden testiverkon kehittäminen on osavaltioiden huoli, ei liittovaltion. Tohtori Faucin mukaan taas yrityksiä ei voi avata ennen kuin ison mittakaavan, maan laajuinen testiverkko on toiminnassa. Politico raportoi tänään, että testausvolyymi Amerikassa romahti viime viikon aikana 30%:ia teknisten ongelmien ja uusien laatukriteerien vuoksi.

Markkinat ovat hissun kissun alkamassa tajuta, että toukokuun ensimmäisen päivän ”talouden avautuminen” taitaa olla puhtaasti symbolinen tavoite, joka on nyt laukaissut ison sisäisen taistelun Valkoisessa Talossa. Äärioikeisto vaatii nopeaa palvelujen avaamista, terveysasiantuntijat vastustavat sitä kiivaasti, kuvernöörit eivät suostu liittovaltion päätöksiin, testausohjelma kompuroi pahasti, jne.

New York Timesin toimittajan mukaan Trumpille on kehittynyt pakkomielle toukokuun ensimmäisen päivän avautumisesta nimenomaan sen vuoksi, että se on perjantai. Trump eilen indikoi itse, että hän tulkitsee markkinoiden kovan nousun viime viikon aikana merkiksi sijoittajien vahvasta uskosta tähän päivämäärään. Olemme nyt ajautuneet tilanteeseen, jossa sijoittajat ja USA:n johto ovat sitouttaneet toisensa talouden avaamisen päivämäärään, joka on mielivaltainen ja epärealistinen. Kukaan ei ole edes pystynyt määrittämään mitä termi ”talouden avautuminen” tarkoittaa, edes epämääräisesti.

Aikamoinen hulabaloo on seuraavan kahden viikon aikana edessä. Unelmat ”paluusta normaaliin” tulevat törmäämään brutaaliin todellisuuteen.

Analyytikko
Tero Kuittinen

--

Vierailevan analyytikon aiemmat kirjoitukset:
Avaamisen odottelua (14.4.2020)
Amerikalla on avautumiskuume (8.4.2020)
Raju käänne New Yorkissa (6.4.2020)
New Yorkin musta pääsiäinen (5.4.2020)
Analyytikkojen minuetti (2.4.2020)
Aasian pettymys (1.4.2020)
Huipun jälkeen (31.3.2020)
Perjantain piina (27.3.2020)
Surun prosesstointi (26.3.2020)
Yö on hellä (25.3.2020)

Inderes.fi:ssä julkaistaan myös vierailevan analyytikon Tero Kuittisen kirjoituksia markkinatunnelmista. Kuittinen omaa pitkän taustan analyytikkona ja hän tulee kommentoimaan markkinatunnelmaa suoraan Yhdysvalloista käsin. Tero Kuittisen näkemykset eivät edusta Inderesin näkemystä, eikä niitä ole syytä tulkita sijoitussuosituksena.

Tero Kuittinen on analyytikko, joka on työskennellyt muun muassa Alliance Capitalin ja MKM Partnersin osaketutkimusyksiköissä New Yorkissa. Tällä hetkellä hän auttaa suomalaisia teknologiayrityksiä niiden USAn vientiponnistuksissa ja toimii Broadway Tech Acceleratorin neuvonantajana. Hän on biokemian maisteri ja opiskellut virologiaa Helsingin yliopistossa.

Tero Kuittinen