Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Käyttäjätili

Hei!

Luo ilmainen tili jotta voit seurata yrityksiä, osallistua foorumin keskusteluun sekä kommentoida meidän sisältöä. Valitse sinulle sopivin tili.

Oliko sinulla jo tili?

Kirjaudu sisään

Vieraileva analyytikko: Avaamisen odottelua

Wall Streetillä kaikki huomio on nyt siirtynyt talouden avaamiseen ensi askeliin toukokuussa. Sekä Kalifornian että New Yorkin kuvernöörit ovat indikoineet melko vahvasti, että toukokuussa alkaa osittainen liikkumisen ja kaupankäynnin vapauttaminen. Trump on myös vihjaillut, että tällä viikolla tulee iso ilmoitus Amerikan avaamisesta. Optimismi uudesta alusta on nyt peittänyt epidemiahuolet.

Pinnan alla kytee - eräs mielipidetutkimus näytti, että yli puolet alle 45-vuotiaista amerikkalaisista on saanut potkut tai kärsii leikatuista työtunneista. Osavaltioiden työttömyystukipalvelut ovat olleet tukossa pari viikkoa - käytännössä viikoittainen kuuden miljoonan uuden työttömän numero heijastaa vain systeemin kyvyttömyyttä prosessoida tukihakemuksia nopeammin. Pienyritysten lainapaketti on melkein syöty jo loppuun ja on selvää, että suurin osa pikkufirmoista ei tule saamaan penniäkään. Wells Fargo kehottaa asiakkaitaan hakemaan tukea muilta pankeilta. Bank of America kieltää lainat, jos yritys on koskaan lainannut muilta pankeilta - ja käytännössä on rajoittanut lainat ainoastaan asiakkaille, joilla on jo isoja BoA-lainoja entuudestaan. Pankeille annettiin valta päättää, kenelle yritystuki annetaan, ja ne ovat kanavoineet sen pääosin 400-500 työntekijän yrityksiin, joilla on miljoonien kokoisia yrityslainoja. Tässä tulee tipahtamaan suurin osa pienyrityksistä kokonaan tukikelkasta.

Toukokuun ensimmäinen päivä on monelle firmalle kohtalon hetki. New Yorkissa moni ravintola ja puoti maksaa $30.000-50.000 kuukausivuokraa ja pienemmissäkin kaupungeissa toinen vuokranmaksu ilman tuloja on monelle viimeinen niitti. Tällä hetkellä näyttää siltä, että pienyritysten tukea ei laajenneta merkittävästi lähiviikkoina. Kongressi palaa lomiltaan vasta toukokuun 4. päivä. Amerikkalaisista 50 % on töissä palvelualan yrityksissä, jotka nyt kamppailevat eloonjäämisestään. Maan isoin elokuvateatteriketju AMC keikkuu vararikon partaalla ja eräät isotkin ravintolaketjut kuten Cheesecake Factory ovat jo päättäneet, että eivät maksa seuraavia vuokriaan.

On todennäköistä, että talouden vapauttamisen mittakaava tulee pettämään Wall Streetin odotukset - mutta niin kauan kuin ei ole tietoa avaamisen laadusta, markkinat voivat jatkaa unelmaansa V:n muotoisesta toipumisesta. Heinä-elokuussa häämöttää lohduton mörkö - epidemian toinen aalto. On selvää, että talouden notkuminen pakottaa Amerikan liian aikaiseen avautumiseen ja kesän loppupuolella on edessä sitten seuraava tautipiikki. Sen vaikutus tulee olemaan murskaava, koska niin moni yritys ja perhe velkaantuu nyt pelottavaa vauhtia. Japani on menossa nyt kiinni, koska sen urhea yritys välttää epidemia-aalto puolittain vapaalla taloudella on huipentunut nyt Tokion nopeaan sairastapauskasvuun. Jotain samanlaista on Amerikalla edessä 6-8 viikkoa karanteenin höllentämisen jälkeen. Tämän viikon isoin kysymys on nyt se, miten Wall Street reagoi Kalifornian, New Yorkin ja valtiollisen vapauttamisen yksityiskohtiin. Kovan kurssinousun jälkeen todennäköisyys pettymyksiin on tuntuva.

Analyytikko
Tero Kuittinen

--

Vierailevan analyytikon aiemmat kirjoitukset:
Amerikalla on avautumiskuume (8.4.2020)
Raju käänne New Yorkissa (6.4.2020)
New Yorkin musta pääsiäinen (5.4.2020)
Analyytikkojen minuetti (2.4.2020)
Aasian pettymys (1.4.2020)
Huipun jälkeen (31.3.2020)
Perjantain piina (27.3.2020)
Surun prosesstointi (26.3.2020)
Yö on hellä (25.3.2020)

Inderes.fi:ssä julkaistaan myös vierailevan analyytikon Tero Kuittisen kirjoituksia markkinatunnelmista. Kuittinen omaa pitkän taustan analyytikkona ja hän tulee kommentoimaan markkinatunnelmaa suoraan Yhdysvalloista käsin. Tero Kuittisen näkemykset eivät edusta Inderesin näkemystä, eikä niitä ole syytä tulkita sijoitussuosituksena.

Tero Kuittinen on analyytikko, joka on työskennellyt muun muassa Alliance Capitalin ja MKM Partnersin osaketutkimusyksiköissä New Yorkissa. Tällä hetkellä hän auttaa suomalaisia teknologiayrityksiä niiden USAn vientiponnistuksissa ja toimii Broadway Tech Acceleratorin neuvonantajana. Hän on biokemian maisteri ja opiskellut virologiaa Helsingin yliopistossa.

Tero Kuittinen