Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Vieraileva analyytikko: Kissa kuumalla katolla

Ehkä parhaan kuvan markkinoiden hermoheikkoudesta antaa edelleenkin öljyn aivan outo poukkoilu. Maanantain eeppinen toukokuun sopimusromahdus on jo kaukaista historiaa - nyt sekoillaan WTI:n kesäkuun optioiden kanssa. Yksi maanantain iso mysteeri oli se, kuinka kesäkuun öljyn hinta voi seilata tyynesti yli $20:n tason, vaikka toukokuun hinta sukelsi kymmeniä taaloja pakkasen puolelle. No tiistaina kesäkuun WTI-hinta sitten tipahti yli -50 %. Ja keskiviikkona taas oltiin +20 %:n nousussa. Nyt ei ole kaikki muumit laaksossa. Öljymarkkinoiden hurja sekoilu heijastaa syvää epätietoisuutta aivan lähiviikkojen talouskehityksestä, loppukesästä puhumattakaan.

Tiettyä perusmielenterveysturvaa osakkeet ovat saaneet uusien turvasatamayritysten performanssista. Smucker’s ylitti odotukset, koska jenkit ovat hamstranneet mansikkahilloa ja pikakahvia ja syövät näillä murheensa. TikTokissa riehuu pikakahvireseptien epidemia (sokeri + täysmaito + pikakahvi = Starbucks-korvike) ja on selvää, että tietyt ruokatarvikeyritykset hyötyvät selkeästi kahviloiden ja ravintoloiden sulkemisesta. Netflix teki huikean tilaajayllätyksen, vaikka osake ei tänään noussutkaan ja striimausjätti varoitti elokuvatuotannon pysähtyvän kaikkialla paitsi Islannissa ja Etelä-Koreassa. Snap osoitti höpöappinsa uusien keinotodellisuuspiirteiden vahvuuden tanakoilla tunnusluvuilla.

Tämä positiivisten yllätysten pienikin klusteri riitti siihen, että osakemarkkinat saivat tänään positiivisen vireen. Nyt on paljon pelissä Georgian suhteen - osavaltio on ensimmäinen, joka tekee suuren mittakaavan talousavauksen jo huhtikuun puolella. Keilahallit, kauneussalongit, teatterit ja paljon muuta aukeaa lähipäivinä. Tästä Amerikka saa hyvin nopeasti testilaboratorion siihen, voiko taloutta alkaa pyörittämään rempseästi jo ennen kuin uusien tapausten määrä on selkeästi laskenut - ja ennen kuin laajamittaukset testaukset on saatu käyntiin.

Vaarana tässä on tietenkin se, että jos Georgia näkee tanakan uusien tautitapausten aallon jo toukokuussa, sijoittajat herpaantuvat taas maaliskuun tyyliin. Tänään ajatus selvästä vastauksesta avaamisen strategian viisaudesta kuitenkin tuntuu lohdulliselta; me tulemme tietämään muutaman viikon päästä paljon Georgian gambiitin viisaudesta ja se auttaa sitten hahmottamaan muiden osavaltioiden jatkotoimia. Tuntuu todennäköiseltä, että lähipäivinä poukkoillaan uutisvirran mukana, etsitään suuntaa ja reagoidaan yritystuloksiin suurilla tunteilla. Toivotaan että Smucker’sin kaltaisia voittajia riittää sen verran että perusvire pysyy positiivisena.

Analyytikko
Tero Kuittinen

--

Vierailevan analyytikon aiemmat kirjoitukset:
Tumma karnevaali (20.4.2020)
Kun painovoima pettää (18.4.2020)
Tuhon määrä (16.4.2020)
Amerikan outo Vappu (15.4.2020)
Avaamisen odottelua (14.4.2020)
Amerikalla on avautumiskuume (8.4.2020)
Raju käänne New Yorkissa (6.4.2020)
New Yorkin musta pääsiäinen (5.4.2020)
Analyytikkojen minuetti (2.4.2020)
Aasian pettymys (1.4.2020)
Huipun jälkeen (31.3.2020)
Perjantain piina (27.3.2020)
Surun prosesstointi (26.3.2020)
Yö on hellä (25.3.2020)

Inderes.fi:ssä julkaistaan myös vierailevan analyytikon Tero Kuittisen kirjoituksia markkinatunnelmista. Kuittinen omaa pitkän taustan analyytikkona ja hän tulee kommentoimaan markkinatunnelmaa suoraan Yhdysvalloista käsin. Tero Kuittisen näkemykset eivät edusta Inderesin näkemystä, eikä niitä ole syytä tulkita sijoitussuosituksena.

Tero Kuittinen