Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Vieraileva analyytikko: Kun painovoima pettää

Markkinoiden sääntökirjat viskattiin perjantai-iltapäivänä pirtin nurkkaan kun West Texas Intermediate Cruden hinta romahti jopa -12 %... ja S&P seilasi iloisesti 1,5 %:n nousussa. Raakaöljy on shokeerannut asiantuntijat tällä viikolla - viikko sitten sovitut, tuntuvat tuotannon leikkaukset eivät stabiloineetkaan markkinoita. Öljyn hinnan perjantainen rysäys alle $17,50:n tason vei sen kahdenkymmenen vuoden pohjiin ja alueelle, joka on murskaava muun muassa Texasin, Venäjän ja Nigerian talouksille. Näillä hinnoilla bensan hinta Amerikassa voi mennä alle yhden taalan per gallona alkukesästä. Villeimmät ekspertit Amerikassa spekuloivat nyt öljyn hinnan viiden taalan haamurajasta kesäkuussa, kun maailman öljyvarastot täyttyvät teknisesti ottaen (80 %:n täyttöaste on tässä teollisuudessa ”täysi”). Tuotantoa ei voida sulkea ja varastoresurssit hiipuvat. Tilanne on varsin epätodellinen.

Normaalisti jo -5 %:n lasku raakaöljyn hinnassa korreloi osakemarkkinoiden jyrkkään dippaamiseen. Mutta tällä viikolla S&P on viitannut kintaalla öljymarkkinoiden syvälle kriisiille. Osakkeet ovat irtautuneet sysimustista makroluvuista, raaka-ainemarkkinoista ja nopeasti kasvavasta osavaltioiden ja kaupunkien velkakriisistä. Amerikan keskuspankin historiallinen interventio on saanut institutionaaliset sijoittajat uskomaan, että heidät pelastetaan, kävi miten kävi. Tärkeä käännekohta oli Fedin päätös alkaa ostamaan niin sanottuja junk bondeja. Roskalainamarkkinoiden pelastaminen oli iso signaali siitä, että spekulatiivisimpiakin sijoittajia tuetaan nyt hartiavoimin.

Mutta öljyä ei edes Amerikan Keskuspankki osta. Sen vuoksi raakaöljyn hinta on nyt tärkeä ennuste taloudellisesta tulevaisuudesta. Osakemarkkinoita se ei tänään kiinnostanut - fokuksessa oli remdesivir, Gileadin kuuma uusi virusterapia joka on yhden tutkimuksen mukaan erittäin lupaava vaikeimpien koronaviruspotilaiden hoitomuoto. Se on Wall Streetille huomattavasti halpaa klorokiiniä mielenkiintoisempi pelastus - patentin alla oleva lääke joka maksaa $1000 per laaki. Toive siitä että Gilead lopettaa epidemian huikean korkean voittomarginaalin tuotteella oli tänään jenkkisijoittajien pelastusrengas.

Analyytikko
Tero Kuittinen

--

Vierailevan analyytikon aiemmat kirjoitukset:
Tuhon määrä (16.4.2020)
Amerikan outo Vappu (15.4.2020)
Avaamisen odottelua (14.4.2020)
Amerikalla on avautumiskuume (8.4.2020)
Raju käänne New Yorkissa (6.4.2020)
New Yorkin musta pääsiäinen (5.4.2020)
Analyytikkojen minuetti (2.4.2020)
Aasian pettymys (1.4.2020)
Huipun jälkeen (31.3.2020)
Perjantain piina (27.3.2020)
Surun prosesstointi (26.3.2020)
Yö on hellä (25.3.2020)

Inderes.fi:ssä julkaistaan myös vierailevan analyytikon Tero Kuittisen kirjoituksia markkinatunnelmista. Kuittinen omaa pitkän taustan analyytikkona ja hän tulee kommentoimaan markkinatunnelmaa suoraan Yhdysvalloista käsin. Tero Kuittisen näkemykset eivät edusta Inderesin näkemystä, eikä niitä ole syytä tulkita sijoitussuosituksena.

Tero Kuittinen on analyytikko, joka on työskennellyt muun muassa Alliance Capitalin ja MKM Partnersin osaketutkimusyksiköissä New Yorkissa. Tällä hetkellä hän auttaa suomalaisia teknologiayrityksiä niiden USAn vientiponnistuksissa ja toimii Broadway Tech Acceleratorin neuvonantajana. Hän on biokemian maisteri ja opiskellut virologiaa Helsingin yliopistossa.

Tero Kuittinen